• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Gilbert maakt kipkap van vloek op regenboogtrui"

  "De vloek van de regenboogtrui is de grootste onzin die er bestaat."

  2012 was een rotjaar voor Philippe Gilbert, dat wel eindigde met een fantastisch hoogtepunt: de wereldtitel. Wat mogen we dit jaar van hem verwachten, vroegen we aan onze commentatoren? Na deel I over Tom Boonen geven de Sporza-wielerjournalisten vandaag hun mening over het jaar 2013 van Gilbert.

  De regenboogtrui is in het verleden vaak een juk gebleken. Het is de vloek van de regenboogtrui, wordt dan al snel gefluisterd in het peloton.

  "Dat is de grootst mogelijke onzin die bestaat", veegt Renaat Schotte die theorie resoluut van tafel. "Het is een mythe die gevoed wordt door toevalligheden. Het is bijgeloof."

  "Als iemand kipkap van de vloek kan maken, is het Philippe Gilbert wel", denkt Michel Wuyts. "Hij is van geboorte een je-m'en-foutist. Die gooit dat weg."

  "Met die regenboogtrui doet hij juist mentale kracht op waarop hij kan bouwen om zijn grote droom waar te maken: Luik-Bastenaken-Luik winnen voor eigen volk in de arc-en-ciel."

  "Palmares Gilbert is nu al breder dan dat van Boonen"

  "Gilbert zal een factor zijn van Milaan-Sanremo tot Luik-Bastenaken-Luik", denkt Schotte. "Je zal hem elke keer vier sterren moeten geven op voorhand. Tenminste, als zijn voorbereiding op het voorjaar is geweest zoals die op het WK."

  "Veel hangt inderdaad af van hoe zijn winter is geweest", zegt Christophe Vandegoor. "Is hij op (te) veel uitnodigingen ingegaan? Ik ben er niet bij geweest in Monaco of andere delen van de wereld, dus dat is gissen."

  Het palmares van Gilbert is al zo indrukwekkend dat hij zich op de hiaten kan richten. Carl Berteele: "Maar als hij een volledig klassiek palmares wil, zal hij toch ooit Parijs-Roubaix moeten rijden. Hij stelt dat ieder jaar uit, maar hij mag toch niet te lang meer wachten."

  Wuyts: "Na het falen van vorig jaar beseft Gilbert dat hij moet kiezen en zijn keuze is om zijn trui te doen schitteren in zijn eigen regio. Hij heeft nog jaren te goed om de puntjes op de i te zetten in de Ronde van Vlaanderen. Want dat nieuwe parcours moet hem liggen."

  Vandegoor: "Als je hem vergelijkt met Michele Bartoli of Paolo Bettini wordt hij boos, want hij vindt zichzelf een completer renner dan die twee. Hij is eergierig genoeg om een groots palmares te willen uitbouwen. Hij weet dat zijn palmares nu al breder is dan dat van Tom Boonen."

  Reyers Laat wordt Reyers Koers

  Vlaanderen is koers en vanaf zaterdag is de koers terug in het land met Omloop Het Nieuwsblad. Daarom brengt Canvas vandaag voor één keer geen Reyers Laat, maar Reyers Koers.

  Het wielrennen ging de voorbije maanden door een diep dal met talrijke dopingbekentenissen. Vooral de biecht van Lance Armstrong bij Oprah Winfrey liet diepe wonden na. Hoe moet het nu verder? Lieven Van Gils praat erover met Michel Wuyts, Maarten Ducrot, Thomas De Gendt en Marc Coucke.

  Kijk vanavond op Canvas vanaf 22.30u