• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vandoorne: "McLaren helpt me naar de F1"

  Vandoorne: "Het Young Driver Programme van McLaren is een hele grote kans."

  Stoffel Vandoorne is opgenomen in het Young Driver Programme van McLaren. De Britse renstal wil onze 20-jarige landgenoot klaarstomen voor het F1-werk.

  Vandoorne won in 2012 vier races in de Eurocup Formule Renault 2.0 en was ook nog eens vijf keer tweede, goed voor de Europese titel. Die leverde hem een beurs van 500.000 euro op voor de Formula Renault 3.5.

  En met McLaren komt de F1 - zijn grote droom - nu ook weer een beetje dichter. "Dit is een heel grote kans", zegt het Belgische talent aan Sporza. "Nu gelinkt worden aan een F1-team zal
  mijn verdere carrière zeker helpen. Vooral omdat het om McLaren gaat, toch een team met een grote historie."

  Vandoorne kan rekenen op heel wat ervaring en kennis op het hoogste niveau. "Ze helpen me om mijn zwakke punten te verbeteren. Ten eerste op fysiek vlak: ik moet er elke maand fysieke testen afleggen."

  "Een tweede heel belangrijk punt zijn de ingenieurs die ik kan gebruiken tijdens de raceweekends. Zij zullen me helpen om de stap van de Formule 3.5 naar de Formule 1 te maken."

  Vandoorne is zich wel bewust dat zijn F1-droom nu niet automatisch waargemaakt wordt. "Ze zullen me alleen maar kunnen helpen als ik prestaties neerzet op de baan."

  "Hoop op zelfde weg als Hamilton"

  McLaren is selectief in zijn keuze van Young Driver. Vandoorne: "Ze selecteren niet zoals andere teams drie à vijf rijders per jaar, maar maar eentje of soms geen. Ze kiezen enkel rijders van wie ze denken dat ze later wereldkampioen F1 kunnen worden."

  Wie ook in het Young Driver Programme van McLaren zat, was Lewis Hamilton. "Ik hoop dat ik ook zijn weg kan opgaan", zegt Vandoorne. Hamilton was jarenlang het uithangbord van McLaren en won het WK in 2008. Nu rijdt de Brit voor Mercedes. McLaren was trouwens niet het enige F1-team dat Vandoorne wilde. "Drie teams benaderden mij, maar McLaren was zeker de beste keuze."

  Leinders: "Mogelijkheden zijn zeer groot"

  Ex-F1-rijder Bas Leinders kent Vandoorne en McLaren heel goed: "Vandoorne is hét opkomende talent in België", zegt hij aan Sporza. "Dat een Belg wordt opgenomen bij McLaren is fantastisch."

  "Deze stap wil wel niet zeggen dat hij over twee jaar in de F1 zal racen, maar de mogelijkheden zijn zeer groot. Hij zal in elk geval zeer goed begeleid worden."