• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pistorius: "Ik heb Reeva nog van de dood willen redden"

  Oscar Pistorius in de rechtszaal. Achter hem: zus Aimee, broer Carl en vader Henke.

  Oscar Pistorius is vanochtend een tweede keer voor de rechter in Pretoria verschenen. De procureur heeft op de zitting meer details vrijgegeven over de manier waarop de atleet vorige week zijn 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp doodschoot. Pistorius zelf kwam ook aan het woord. "De dood van Reeva en de aanklacht tegen mij zijn ondraaglijk. Ik was nog altijd smoorverliefd op haar en zij op mij."

  "Toen Pistorius op Valentijnsnacht opstond, heeft hij zijn protheses aangetrokken, een wapen genomen en zeven meter gestapt", zei de procureur. "Hij heeft vier keer door de gesloten toiletdeur geschoten, drie kogels troffen raak."

  De procureur herhaalde zijn aanklacht van moord met voorbedachten rade. "Voorbedachten rade hoeft trouwens niet te impliceren dat iemand al maanden, weken of zelfs maar uren met de moord bezig was."

  "Het feit dat hij het wapen nam en door de deur schoot, bewijst dat hij erover nagedacht had. En voorbedachten rade hoeft ook niet uit te sluiten dat de dader achteraf spijt heeft."

  Pistorius, gekleed in een grijs pak en blauw hemd met das, weende (net als vorige week tijdens de eerste zitting) zonder ophouden en staarde wezenloos naar de grond.

  Toen zijn advocaat het woord kreeg, betwistte hij ten stelligste dat Pistorius Steenkamp met voorbedachten rade heeft doodgeschoten.

  "Mijn cliënt dacht dat er een inbreekster in huis was en dat die zich in het toilet had opgesloten, zoals wel meer gebeurt bij inbraken. Op geen enkel moment dacht hij dat het om zijn vriendin ging. Dit is niet eens moord."

  "Hoe kan de procureur overigens weten dat Pistorius dacht dat Steenkamp zich achter die deur bevond?"

  Pistorius: "Nog altijd smoorverliefd op Steenkamp"

  Na een onderbreking ging de zitting voort en mocht Pistorius zelf een verklaring afleggen. Onder ede beweerde hij dat hij "nog altijd smoorverliefd" was op Steenkamp en niet de bedoeling had haar te doden.

  "Ik was dolverliefd op Reeva en zij op mij. Ik kan dus niet begrijpen waarom ik beschuldigd word van moord, laat staan van voorbedachtheid."

  "Toen ik de inbreker hoorde - Reeva en ik lagen in bed - werd ik bang. Het was donker en ik knipte het licht niet aan. Ik dacht dat Reeva nog in bed lag en nam mijn wapen. Ik heb geroepen dat de inbreker naar buiten moest komen."

  "Ik voelde me kwetsbaar en heb door de deur van het toilet geschoten. Daarna heb ik naar Reeva geschreeuwd om de politie te bellen."

  "Toen ik opnieuw aan ons bed was, zag ik dat Reeva daar niet inlag en besefte ik dat zij wel eens op dat toilet had kunnen zitten."

  "Pas op dat moment heb ik mijn protheses aangetrokken en heb ik de deur van de wc ingebeukt met een cricketbat. Ik zag Reeva liggen, ze leefde nog. Ik heb de ambulance gebeld en haar naar beneden gedragen. Ik wilde Reeva redden, maar ze is in mijn armen gestorven."

  "Het sporenonderzoek zal uitwijzen dat ik de waarheid spreek, want de dood van Reeva en de aanklacht zijn ondraaglijk. Ik heb alvast alle vertrouwen in het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem."

  Nog geen beslissing over mogelijke borgtocht

  In principe zou dinsdag beslist worden of Pistorius op borgtocht zou worden vrijgelaten, maar die beslissing is uitgesteld tot woensdagochtend. De loper werd na de pleidooien weer overgebracht naar de cellen in het politiebureau van Pretoria.