• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Het WK 2014 krijgt doellijntechnologie

  De FIFA wil het niet-toegekende doelpunt van Lampard op het WK 2010 in 2014 in Brazilië niet meemaken.

  De wereldvoetbalbond FIFA zal op het WK 2014 doellijntechnologie gebruiken. Dat werd beslist na geslaagde testen op het voorbije WK voor clubs in december in Japan. "Een logische beslissing", vindt ex-scheidsrechter Frank De Bleeckere.

  Op het WK voor clubs testte de FIFA twee systemen uit en nu is de bond ervoor gewonnen om de doellijntechnologie ook op de volgende toernooien in te zetten.

  "Na de geslaagde implementatie van die technologie op het WK clubs in Japan, zullen we ook doellijntechnologie gebruiken op de Confederations Cup in 2013 en het WK voetbal in 2014." Die toernooien zijn allebei in Brazilië.

  De FIFA wou lang niet weten van hulpmiddelen, maar draaide langzaamaan zijn kar. Het keerpunt was wellicht het niet-toegekende doelpunt van Frank Lampard op het WK 2010. De refs zagen niet dat zijn bal over de lijn was.

  De Bleeckere: "Had dit al iets eerder vewacht"

  Ex-topref Frank De Bleeckere, die nu scheidsrechters begeleidt voor de FIFA, spreekt van een logische beslissing. "Het is uiteraard een goeie zaak dat op het WK doellijntechnologie gebruikt zal worden", zegt De Bleeckere aan Sporza.

  "Ik had deze beslissing al iets vroeger verwacht, want de FIFA is al een poosje bezig met de mogelijkheden te onderzoeken. In 2005 testte ik al een systeem waarbij een chip in de bal zat. Het was alleen wachten op een waterdicht systeem."

  "Die goal van Lampard op het WK? Dat heeft wel meegespeeld in de beslissing, denk ik. Heel de wereld kijkt mee op zo'n moment. Het is niet eenvoudig om zulke fases te beoordelen. Als je dan een foute beslissing neemt, is dat mentaal heel zwaar voor het hele scheidsrechtersteam. Ik verwacht niet dat er bij de refs iemand negatief tegenover de beslissing zal staan."

  "Er blijft wel een verschil tussen de FIFA en de UEFA. De UEFA houdt vast aan het systeem met zes refs - zoals in de Europa League - waarbij twee refs achter de doellijn staan. De FIFA gebruikt vier scheidsrechters plus de doellijntechnologie."