• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hamilton: "Ging naar Fuentes door Riis"

  Tyler Hamilton (archieffoto) heeft dinsdag getuigd op het proces-Fuentes.

  Ex-renner Tyler Hamilton heeft dinsdag getuigd in het proces tegen de Spaanse arts Eufemanio Fuentes. De Amerikaan noemde daarbij man en paard. Inmiddels raakte ook bekend dat Alberto Contador vrijdag niet hoeft te getuigen.

  "Bjarne Riis, mijn ploegleider bij CSC, bracht mij in contact met dokter Fuentes", zo bevestigde Hamilton wat hij in 2012 ook al in zijn biografie geschreven had.

  Hamilton bekende dat hij tijdens zijn carrière drie jaar samenwerkte met Fuentes. Hij vertelde dat het eerste telefonische contact dateerde van januari 2002. De eerste ontmoeting vond twee maanden later plaats. Daar werd volgens Hamilton een eerste keer bloed afgenomen.

  "In totaal heb ik zo'n 15 bloedtransfusies ondergaan, hetzij bij dokter Fuentes (foto), hetzij bij Merino Batres. Ook Fuentes' rechterhand Alberto Leon heeft me een keer geholpen. Dat was tijdens de Tour van 2002."

  Hamilton vertelde ook wat hij Fuentes precies betaalde. "De eerste twee seizoenen tussen 25.000 en 35.000 euro, in 2004 meer dan 50.000 euro." Dat geld was niet enkel voor de transfusies. Hamilton kreeg ook EPO, groeihormonen, testosteron en insuline.

  In 2004 stopte de samenwerking toen Hamilton twee jaar geschorst werd op basis van vreemde bloedwaarden. "Ofwel heb ik toen bloed van iemand anders gekregen, ofwel is de controle toen verkeerd uitgevoerd", zei de Amerikaan.

  Hamilton identificeert enkele klanten van Fuentes

  Tyler Hamilton noemde dinsdag ook een handvol namen van dopingzondaars. Volgens de Amerikaan kregen Santi Perez, Oscar Sevilla en Jose Enrique Gutierrez allemaal minstens één bloedtransfusie toegediend.

  "In juni 2004, voor de Dauphiné Libéré, ben ik samen met die renners naar Madrid gegaan om een transfusie te ondergaan. We gingen allemaal op bezoek bij dokter Fuentes", aldus Hamilton.

  Volgens de Amerikaan testten Phonak-ploegmaat Perez (foto) en hijzelf om dezelfde reden positief. Net als bij Hamilton werden bij Perez vreemde bloedwaarden vastgesteld na een bloedtransfusie.

  "Net als bij mij kan dat op drie zaken wijzen. Of hij kreeg bloed van iemand anders, of er werd geknoeid met zijn bloedzakje, of de controle werd verkeerd uitgevoerd', besloot Hamilton.

  Contador zal niet getuigen op het proces

  Wie niet naar de rechtbank hoeft af te zakken, is Alberto Contador. De Spanjaard zou vrijdag gehoord worden als getuige, maar dat blijkt uiteindelijk niet nodig.

  "Gezien het verloop van het proces zal ik de getuige Alberto Contador niet oproepen", verklaarde Ignacio Arroyo, de advocaat van Manolo Saiz. Contador, tweevoudig winnaar van de Tour de France en de Vuelta, reed tot 2006 voor het Liberty Seguros van ploegleider Manolo Saiz.