• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Beresterke Swings pakt brons op WK allround

  Bart Swings is derde geworden op het WK allround.

  Bart Swings behoort nu definitief tot de wereldtop in het schaatsen. De Belg heeft in Noorwegen brons veroverd op het WK allround. Hij pakte knap zilver op de afsluitende 10.000 meter. Sven Kramer kroonde zich in Hamar voor de zesde keer tot wereldkampioen allround. De Nederlander was ook de beste op de 10.000 meter.

  De slotdag begon voor Swings en co met de 1.500 meter. Daarin gebruikte de Belg zijn beproefde recept: hij startte traag, maar eindigde sterk met de op één na snelste slotronde.

  Zijn 1'46"51 op de 1.500 meter bleek uiteindelijk goed voor brons op die afstand, zijn tweede afstandsmedaille op het WK. Enkel de Noor Bøkko en de Pool Brodka waren nog wat sneller.

  Op de 10.000 meter kwam Swings uit tegen de lokale held Håvard Bøkko. De Noor, tweede in de algemene stand, ging lang mee met onze landgenoot, maar toen die naar het einde toe maar bleef versnellen, kraakte hij.

  Swings werkte de 10.000 meter uiteindelijk af 13'11"91. Dat is een handvol seconden trager dan zijn persoonlijk record, maar het bleek toch een tijd waarvoor Sven Kramer alles uit de kast moest halen om er onder te duiken.

  Kramer reed de 10.000 meter in 13'11"86, slechts vijf honderdsten sneller dan Swings. Kramer wint zo goud op de 10.000 meter en wint het WK allround al voor de zesde keer.

  Swings keert terug uit Noorwegen met brons op de 1.500 en op de 5.000 meter, zilver op de 10.000 meter en een bronzen plak voor de eindstand. "Hij heeft kwaliteiten en gaat steeds beter rijden. Ik hoop dat die vooruitgang een keer stopt eigenlijk", zegt wereldkampioen Kramer over onze landgenoot.

  Swings: "Het gaat beter en beter"

  Bart Swings is de eerste Belg die het WK-podium haalt sinds zijn coach Bart Veldkamp in 2001 in Boedapest. "Dit had ik echt niet verwacht", zegt de Belg.

  "Zo'n WK begint met de 500 meter en daar heb ik mijn winst gepakt tegenover vroeger. Elke afstand was goed en vooral mijn tweede plaats op de 10 kilometer is mooi. Het was wellicht de beste 10 kilometer uit mijn carrière."

  "Ik heb veel aan Veldkamp te danken. Ik kan vooral op technisch vlak nog veel leren van hem. Ik weet zelf niet meer waar ik kan eindigen. Ik durf er geen uitslag op te plakken, maar het gaat altijd maar beter en beter."

  "Er zullen zeker Belgen gekeken hebben naar het WK, ik hoop dat het er meer en meer worden. Ik probeer het een beetje te promoten."

  "Het Bloso en het BOIC helpen mij goed. Ik kan een goed programma draaien. Het is nog niet helemaal zoals ik het zou willen, maar zonder die hulp zou het helemaal niet lukken."

  "Voor België gaan we met een kleine, maar sterke delegatie naar Sotsji. We hebben een sterke snowboarder met Seppe Smits en we kunnen een medaille pakken. België een wintersportland? Wie weet."

  Eindstand:

  1. Sven Kramer (Ned) 149.228 punten
  2. Håvard Bøkkø (Noo) 149.447
  3. Bart Swings 149.800
  4. Sverre Lund Pedersen (Noo) 150.664
  5. Ivan Skobrev (Rus) 151.131