• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Katjoesja krijgt toch een WorldTour-licentie

  Joaquim Rodriguez dreigde met een vertrek als zijn team geen WT-licentie zou krijgen.

  Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft Katjoesja gelijk gegeven in zijn zaak tegen de UCI. De wielerbond gaf de Russische ploeg geen licentie voor de WorldTour, maar het TAS keert die beslissing nu om. Dat houdt in dat Katjoesja wel automatisch mag starten in alle belangrijke koersen.

  "De TAS-rechters zijn na de hoorzittingen niet tot hetzelfde besluit gekomen als de licentiecommissie van de UCI", meldt het TAS zonder dieper in detail te treden.

  Katjoesja haalt zo zijn slag thuis en krijgt een licentie voor de WorldTour. Katjoesja is de ploeg van onder anderen Joaquim Rodriguez, die 2012 afsloot als de nummer 1 op de WorldTour-ranking. De Spanjaard dreigde om op te stappen als Katjoesja het beroep zou verliezen.

  De zaak-Katjoesja sleept al twee maanden aan. Op 10 december kreeg de ploeg te horen dat ze geen WT-licentie kreeg. De UCI riep "ethische redenen" in. Lees: Katjoesja sleepte van alle topteams het vuilste dopingverleden met zich mee.

  "Dit is een van onze grootste overwinningen"

  * "Dit is ontegensprekelijk een van onze grootste overwinningen", reageert Igor Makarov, voorzitter van de Russische wielerbond en baas van Katjoesja. "We zijn blij dat gerechtigheid geschiedt."

  * Waarom het TAS de UCI verplicht om Katjoesja een WorldTour-licentie te geven, is niet bekend. "Gezien de urgentie van deze zaak maken we nu al de beslissing bekend. In de komende weken gaan we dieper in op de argumentatie", zegt het TAS.