• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  FIFA voert biologisch paspoort in op het WK 2014

  Tijdens het WK wordt het menens met het paspoort.

  De strijd tegen doping wordt ook in de voetbalwereld opgevoerd. De wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag beslist om een biologisch paspoort in te voeren voor de deelnemers aan de Confederations Cup en het WK 2014 in Brazilië.

  Het wereldantidopingagentschap WADA was al een tijdje vragende partij voor meer dopingcontroles in het voetbal en had daarom van de week nog de invoering van een biologisch paspoort geopperd.

  Vandaag heeft de FIFA daar het licht voor op groen gezet. Tijdens de Confederations Cup en het WK in Brazilië zullen spelers uitvoerig getest worden en wordt hun profiel bijgehouden, naar analogie met de paspoorten in de wielersport.

  De FIFA wijst erop dat het proefproject rond de invoering van biologische paspoorten voor voetballers al in 2011 opgestart werd. Daarin werden de steroïdeprofielen van de spelers bijgehouden die dat jaar deelnamen aan het WK voor clubs.

  Wat is een biologisch paspoort?

  Om een biologisch paspoort te kunnen bijhouden wordt geregeld bloed afgenomen van een sporter. Als er abnormale schommelingen in die bloedwaarden waar te nemen zijn, kan dat wijzen op het gebruik van doping en kan de sporter onderworpen worden aan extra dopingcontroles, de zogenaamde target-testing.

  D'Hooghe: "De FIFA is een voortrekker

  Michel D'Hooghe, de voorzitter van de medische commissie van de FIFA, vindt niet dat de voetbalbond een inhaalslag maakt met dit biologisch paspoort.

  "De FIFA is de eerste bond ter wereld die zowel op bloed als urine test. Daar zijn we op het WK voor clubs in 2011 mee begonnen en hebben we in 2012 herhaald. Ik ben wat verbaasd dat de FIFA in de pers aangevallen wordt, terwijl we een voortrekker zijn", zegt D'Hooghe.

  "Met het paspoort worden de spelers zowel in de aanloop naar het toernooi op een onverwacht moment gecontroleerd als na de wedstrijd, op bloed en urine."

  D'Hooghe denkt dat de FIFA met de biologische paspoorten, of profielen zoals hij het noemt, een nieuwe stap kan zetten. "Als dat er is, kunnen we de dopingcontroles vereenvoudigen."

  "De FIFA voert op dit moment jaarlijks 30.000 controles uit. Dat kost veel geld. Zo investeerde de FIFA in 2012 2,5 miljoen dollar. We proberen met dit paspoort niet alleen de kwaliteit van de controles te verhogen, maar ook de kostprijs te drukken", zegt D'Hooghe.

  "Of het aantal positieve tests met het profiel zal stijgen, weet ik niet. Maar we zullen altijd open kaart spelen."