• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Geven Swings alle steun voor de Spelen"

  Bart Swings

  Belgisch delegatieleider Eddy De Smedt is in volle voorbereiding voor de Olympische Winterspelen, volgend jaar in Sotsji. Binnenkort praat hij met schaatstalent Bart Swings (21) en zijn entourage. "Hij heeft iedereen in snelheid gepakt", zegt De Smedt aan Sporza.

  Eddy De Smedt (foto) heeft de voorbije dagen in Sotsji doorgebracht. Eén jaar voor de Olympische Winterspelen wikt en weegt hij de kansen van de Belgische atleten.

  "Kwalitatief vaardigen we een sterke lichting af", vertelt de Belgische delegatieleider aan Sporza.

  "In het freestyleskiën draait Katrien Aerts mee in de top 10 van de Wereldbeker, Seppe Smits behoort tot de wereldtop van het snowboarden en Bart Swings overtreft alle verwachtingen in het schaatsen."

  "Hij heeft iedereen in snelheid gepakt. Hij heeft een ongelooflijke sprong gemaakt. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn."

  "Mijn Nederlandse collega staat versteld. Plots mengt een Belg zich in dé Nederlandse wintersport. Swings geniet veel respect bij onze noorderburen."

  "Praten met de twee Barten"

  Tot nu toe stippelde Bart Swings zijn carrière uit in samenwerking met zijn coach en de rollerbond. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité BOIC gaat intensief meewerken aan zijn voorbereiding voor Sotsji 2014.

  "Samen met de Vlaamse Gemeenschap zullen we Swings alle steun geven die mogelijk is, dat verdient hij", zegt Eddy De Smedt.

  "Binnenkort zitten we samen met Bart Swings en zijn adviseur Bart Veldkamp (foto) om de samenwerking te bespreken. Samen met "de twee Barten" willen we de ideale voorbereiding voor Sotsji uitstippelen."

  "Hoe zien zij de toekomst? Blijft Bart zijn zware studie (van burgerlijk ingenieur, red) combineren met topsport? En vooral: wat zijn zijn sportieve plannen?"

  "Top 8, dromen van meer"

  "We leggen Bart Swings geen extra druk op", gaat Eddy De Smedt (foto) voort.

  "Op zijn afstanden moet hij het opnemen tegen professionele schaatsers uit Nederland. En Bart is een schaatser die nog steeds de overstap van het skeeleren maakt."

  "Met zijn huidige resultaten mikken we nu op een top 8. Op het WK afstanden (eind volgende maand in Sotsji, red) maakt hij misschien weer progressie. Daarna mogen we misschien beginnen te dromen van meer op de Olympische Spelen."

  "Indrukwekkende ijshal"

  De voorbije dagen was Eddy De Smedt op werkbezoek in Sotsji. "Momenteel is het nog een grote bouwwerf: vooral de weg van de stad naar het skioord in de bergen, maar de Russen geven de indruk dat alles tijdig klaar zal zijn", zegt de delegatieleider. "De olympische ijshallen in Sotsji zijn al klaar. En die zijn ronduit indrukwekkend. Het enige wat mankeert in Sotsji is sneeuw. De voorbije dagen was het er warmer dan in België."