• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Worstelbond: "Traditie van 3.000 jaar verdwijnt"

  Het worstelen heeft dinsdag een klap gekregen. Het IOC besliste dat de sport vanaf 2020 niet meer beoefend zal worden op de Olympische Spelen. "Dit hadden we echt niet verwacht", zegt Filip Stuer, de secretaris-generaal van de Belgische bond.

  Stuer was verrast door de beslissing van het IOC. "We vreesden dat de Grieks-Romeinse stijl misschien kon verdwijnen. Die stijl wordt alleen beoefend door mannen. Dat past vandaag niet meer", zegt Stuer aan het Radio 1-programma Nieuwe feiten. "Daarom speelden wij met nieuwe stijlen in op de modernisering van het IOC. We hadden dus nooit verwacht dat het worstelen volledig zou verdwijnen."

  "Worstelen is al 3.000 jaar een olympische. Alle erelijsten zijn nog bewaard. Het is jammer dat die mooie traditie nu helemaal zal verdwijnen."

  "Ik ben echt benieuwd naar de motivatie van het IOC voor deze beslissing", zegt Stuer. "Misschien is het worstelen te laat in actie geschoten."

  "Wij krijgen niet zo veel aandacht van toeschouwers, sponsors en van tv-zenders. Maar worstelen is een fantastische sport waar kracht, lenigheid en atletisch vermogen belangrijk zijn. Bovendien is het blessuregevaar veel kleiner dan bijvoorbeeld in het judo of in het taekwondo. En die sporten blijven wel olympisch.""

  "We zullen nog proberen te lobbyen bij het IOC, maar ik vrees dat het te laat is. Blijkbaar is de bekrachtiging van deze beslissing slechts een formaliteit."

  In België gaat het goed met onze sport. Er zijn nieuwe clubs, maar het is jammer dat met de Spelen het hoogste doel verdwijnt."

  Rogge zal praten met de worstelfederatie

  IOC-voorzitter Jacques Rogge zal binnenkort om de tafel zitten met de topman van de internationale worstelfederatie FILA. De FILA is boos omdat het IOC dinsdag besliste om worstelen van het olympische programma te halen.

  "We wisten dat er kritiek zou komen op onze beslissing. De reacties waren te voorzien", zegt Rogge. "Ik had ondertussen al contact met de FILA-preses en we gaan binnenkort ook samenzitten."

  De worstelaars leggen zich niet neer bij de schrapping. "De FILA wil de sport hervormen en zal ervoor vechten om alsnog opgenomen te worden in het programma in 2020", weet Rogge.