• home
 • video
 • pas verschenen

  Manzano: "Er konden doden vallen bij Kelme"

  Ex-Kelme-renner Jesus Manzano (35) is burgerlijke partij in het proces rond dokter Eufemiano Fuentes. Hij getuigde woensdag over de risico's die het dopinggebruik met zich meebracht. "Bij Kelme hadden doden kunnen vallen", zegt de Spanjaard.

  Jesus Manzano reed bij Kelme van 2000 tot 2003. Fuentes was toen een teamdokter. Manzano besloot nadien de dopingpraktijken aan te kaarten in de Spaanse krant AS. Zo zette hij uiteindelijk de politie op het spoor van Fuentes.

  "Bij Kelme werd ik verplicht om doping te gebruiken. Had ik geweigerd, werd ik onmiddellijk ontslagen", getuigde hij.

  Jesus Manzano deed op het proces rond Fuentes enkele bizarre dopingtechnieken uit de doeken. Zo vertelde hij dat ze "middelen voor dieren" moesten nemen.

  "Bij Kelme werd lacherig gezegd: "soms blaf je, soms loei je."", zegt Manzano. Hij dist ook een verhaal uit de Tour 2003. "Ik kreeg toen oxyglobine (product uit dierenbloed tegen bloedarmoede bij honden) voor de start van rit 7."

  "Ik viel ook aan, maar werd gaandeweg slechter tot ik flauwviel. In het ziekenhuis verboden de ploegleiders me om te vertellen wat ik nam. Anders waren we allemaal in de cel beland."