• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vergeer bergt racket op: "Het wordt niet mooier"

  Esther Vergeer (31) is sinds 1998 de nummer 1 van de wereld in het rolstoeltennis.

  Esther Vergeer, de meest succesvolle rolstoeltennisster, heeft haar afscheid van de sport aangekondigd. "Het wordt niet mooier dan dit, het is rond", zegt de 31-jarige Nederlandse met de tranen in haar ogen.

  Vergeer worstelde wel met haar afscheid. "Voor de Paralympische Spelen in Londen dacht ik er al stiekem aan dat het mijn laatste toernooi zou zijn. Ik hield dat verborgen, anders zou het daar vooral over mijn afscheid gaan."

  "Na Londen was mijn hoofd een grote grijze wolk, het ging niet regenen, maar het werd ook niet zonnig. Ik merkte dat ik steeds minder gemotiveerd was. Ik heb in 13 jaar slechts één wedstrijd verloren. Bizar en ongelooflijk."

  "Het was een lang proces om de knoop door te hakken. Moest ik stoppen, doorgaan of een rustperiode inlassen? Het gevoel om te stoppen werd steeds sterker."

  "Bij de Australian Open keek ik toe en het voelde goed. Het is rond, het kan niet beter. Ik ben enorm trots op mijn prestaties en titels en blik met een geweldig gevoel terug op mijn carrière. Het zal wel wennen worden, een leven zonder tennis."

  Vergeer domineerde jarenlang het rolstoeltennis. Ze won alles wat er te winnen valt. Ze bleef de voorbije tien jaar ongeslagen en won in die periode 470 duels op een rij. In die reeks kreeg ze maar één matchpunt tegen.

  Sinds 1998 was Vergeer de nummer één op de wereldranglijst. Ze won zeven keer goud op de Paralympische Spelen en telt 27 grandslamtoernooien op haar palmares.

  Lof van Becker, Federer en Cruijff

  Esther Vergeer gaf uitleg bij haar afscheid op de voorstelling van haar biografie: Kracht & Kwetsbaarheid. In een video gooiden Boris Becker en Roger Federer met lof. Johan Cruijff schreef het voorwoord voor de biografie. "Ook voor mij is Esther een inspiratiebron. Ze is voor zo veel mensen een voorbeeld en voor haar neem ik een erg grote hoed af. Dit voorwoord was een eer voor me."