• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Beloki: "Ik ken dokter Fuentes helemaal niet"

  Joseba Beloki stond drie keer op het podium met Lance Armstrong.

  De Spaanse ex-wielrenners Joseba Beloki en Isidro Nozal hebben dinsdag op het proces rond dokter Eufimiano Fuentes gezegd dat ze nooit doping hebben gebruikt tijdens hun wielercarrière. Beiden willen wel geen dna-test ondergaan.

  "Ik ken dokter Fuentes helemaal niet", zegt Beloki. "We hebben nooit een woord gewisseld." Beloki was nochtans kopman bij ONCE en Liberty Seguros, de teams van manager Manolo Saiz, die terechtstaat op het proces van Operacion Puerto.

  Beloki kreeg daarna de vraag of hij een dna-test wou ondergaan om zijn dna te vergelijken met de gevonden bloedzakjes bij Fuentes. "Daar moet ik eens heel goed over nadenken", antwoordde Beloki.

  Beloki stond drie keer op het podium van de Ronde van Frankrijk. In 2000 en 2001 werd hij derde, een jaar later moest hij enkel zijn meerdere erkennen in Lance Armstrong. In 2003 kwam hij zwaar ten val in de Tour (zie foto en video).

  Nozal: "Bij Fuentes enkel bloed laten afnemen"

  Nozal, net als Beloki ex-ONCE en ex-Liberty Seguros, gaf wel toe dat hij dokter Eufimiano Fuentes kende. "Ik heb hem twee of drie keer bezocht", zei de 35-jarige Spaanse ex-renner.

  "Maar dat was om bloed af te nemen, om gezondheidsredenen, nooit om bloed te injecteren." Nozal ontkent staalhard dat hij doping heeft gebruikt. Maar hij weigerde wel om een dna-staal te laten afnemen als vergelijkingsmateriaal.

  Nozal werd in 2003 tweede in de Vuelta in het shirt van ONCE. Hij moest in 2005 aan de kant blijven wegens een te hoge hematocrietwaarde en werd in 2009 betrapt op het gebruik van cera.

  Kroongetuige overlijdt na een hartaanval

  Een Spaanse dokter die in het proces rond Fuentes had moeten getuigen, is maandag overleden na een hartaanval. Dat schrijven de Spaanse media. Francisco Aguanell werd beschouwd als een kroongetuige, omdat hij bij spijtoptant Jesus Manzano had onderzocht of de bloedtransfusies schadelijke gevolgen hebben op lange termijn. Meer details over het overlijden ontbreken.