• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ze willen judo spectaculairder maken"

  Judo moet "begrijpelijker" worden.

  De judofederatie wil de sport meer toegankelijk maken. Camera's vervangen hoekscheidsrechters en in een testfase mogen geen grepen onder de gordel meer. "Tot het WK in augustus is dit een experiment", legt Ilse Heylen uit aan Sporza.

  Afgelopen weekend eindigde het sterk bezette toernooi van Parijs met een domper voor Ilse Heylen. Ze liep een spierscheuring op en moest opgeven. Heylen moet een tijdje rusten, maar het EK in april komt niet in het gedrang.

  Tot het WK in augustus (in Rio de Janeiro) wil de judobond experimenteren. Zo is een nieuwe regel ingevoerd: je mag je opponent op de tatami niet meer onder de gordel vastgrijpen.

  "Anders volgt meteen de uitsluiting", legt Heylen uit. "Dat is toch anders vechten. Bovendien wordt defensief vechten niet meer omgezet in een strafscore, maar krijg je wel strafpunten. Bij een gelijke stand op het einde wegen die door."

  Heylen staat positief tegenover de wijzigingen. "Het is duidelijk dat de judobond aanvallend judo wil promoten en de sport spectaculairder wil maken. En vooral begrijpelijker wil maken voor het grote publiek. Dat is goed, want soms weten wij zelf niet welke score we precies krijgen."

  Voortaan worden de twee hoekscheidsrechters ook vervangen door één à twee camera's. Alleen de hoofdscheidsrechter in het midden blijft over. Dat vindt Heylen een goeie zaak, maar het wordt afwachten.

  "Sowieso is dit allemaal een testfase tot het WK in de zomer. In 2014 hakt de bond de knoop door. Dan zullen we weten of de nieuwe regels definitief van toepassing zullen zijn voor de kwalificatie richting Olympische Spelen 2016."