• home
 • video
 • pas verschenen

  Silvio Proto: "Ik ben geen wildeman"

  Silvio Proto (l) en Kanu (r) spelen een hoofdrol tegen Waasland-Beveren.

  Anderlecht-doelman Silvio Proto dient Waasland-Beveren-coach Glen De Boeck van antwoord. Die laatste vond dat ref Boucaut het spel niet mocht stilleggen toen die eerste in het slot van de match "als een wilde" uitkwam en voor dood bleef liggen na een contact met D'Ulivo.

  Bij een 1-2-tussenstand was Waasland-Beveren nog naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Met zijn actie verhinderde Proto een goeie mogelijkheid. Badash scoorde namelijk, maar de ref had toen al gefloten. Tot ergernis van De Boeck.

  "De Boeck is na de match verhaal komen halen", zegt Proto in de kranten. "Hij had liever dat ik half uitkwam, zodat zijn ploeg kon scoren. Maar ik ben geen wildeman. Ik ben niet met beide voeten naar de speler gesprongen."

  "Dat doe ik nooit. In mijn hele carrière heb ik nog nooit een speler in zo'n fase geblesseerd."

  De Boeck vindt niet dat het spel sowieso moet stilgelegd worden als een doelman zich blesseert. "D'Ulivo houdt zijn voet in als hij Proto ziet komen. Een fout van mijn speler was het niet."

  "Ach, laat ze bij Waasland-Beveren maar denken", schampert Proto. "Toen ik de voet van D'Ulivo tegen mijn hand kreeg, wist ik meteen dat het erg was. Mijn vinger was uit de kom en de dokter heeft hem moeten rechttrekken."

  "Had ik een speler op die manier geraakt in het strafschopgebied dan was het zeker penalty. Voor mij is het duidelijk: als een doelman geblesseerd op de grond ligt, moet de ref het spel stilleggen."

  Jeurissen: "Een discussie is nodig"

  Moest de ref, toen Proto geblesseerd op de grond lag, het spel stilleggen of niet? Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen heeft geen pasklaar antwoord.

  "Het staat niet expliciet in het reglement dat het spel moet gestaakt worden als de doelman op de grond ligt", zegt Jeurissen in Gazet van Antwerpen. "Hij koos voor een deontologisch aanvaardbare oplossing."

  "Ik ga eerst de uitleg van Boucaut vragen en dan bediscussiëren we dit in de Scheidsrechterscommissie, zodat we de refs een duidelijke richtlijn kunnen geven."

  "Het mag niet zo zijn dat keepers blessures gaan veinzen om goals te voorkomen. Proto wist wat de risico's waren door er zo in te vliegen."