• home
 • video
 • pas verschenen

  Basso heeft "geheugenproblemen" op proces Fuentes

  Ivan Basso: "Ik heb het nooit in de praktijk kunnen brengen."

  Ivan Basso en Jörg Jaksche hebben hun getuigenis afgelegd in het grootschalige dopingproces rond dokter Eufemiano Fuentes. Basso kwam even in de problemen. "Mijn geheugen is niet meer zo goed", zei hij.

  Basso vertelde de rechter dat hij in 2005 70.000 euro neertelde voor iets waarvan hij wist "dat het slecht was". "Ik deed het toch omdat ik met die aanpak een voordeel zou hebben. Ik joeg mijn droom na. Ik wou absoluut de Tour winnen", zei Basso via een videoconferentie.

  "Er werd drie keer bloed bij me afgetapt. Ik zou dat in de Ronde van Frankrijk gebruiken. Maar ik heb het nooit in de praktijk kunnen brengen. Voor de Tour van 2006 kwam de affaire Puerto aan het licht", zei Basso via een videoconferentie.

  "Niemand anders wist dat ik me wou doperen, behalve Fuentes en een andere dokter. Ik hield het zelfs geheim voor mijn familie", zei Basso, die voor deze feiten al twee jaar geschorst was.

  Basso werd tijdens zijn verhoor even in verlegenheid gebracht. Hij vertelde dat hij pas sinds de herfst van 2005 contact had met Fuentes, maar kon geen uitleg geven over documenten uit april 2005 met zijn codenaam Birillo. "Ik weet het niet meer. Het is al jaren geleden en mijn geheugen is niet zo goed meer", zegt de Italiaan, die nu bij Liquigas rijdt.

  Jörg Jaksche (foto), die als een van de eerste samenwerking met Fuentes toegaf, zei dat hij niet de enige renner was bij Liberty Seguros die met de arts werkte.