• home
 • video
 • pas verschenen

  Put grijpt naast Africa Cup met Burkina Faso

  Nigeria viert het behalen van zijn derde Africa Cup.

  0 / 0

  Nigeria viert het behalen van zijn derde Africa Cup.

  Paul Put is er met Burkina Faso niet in geslaagd de Africa Cup te winnen. In de finale maakte Nigeria zijn favorietenrol waar met een 1-0-overwinning. Voor Nigeria is het al de derde keer dat ze het Afrikaanse landentoernooi winnen.

  Nigeria begon het best aan de partij. Ambrose kopte nipt over en Ideye vergat op een hoekschop te profiteren van een misser van Lierse-doelman Diakité. Burkina Faso kon daar weinig tegenover stellen.

  Kort voor de rust brak Mba de ban voor Nigeria na balverlies bij Burkina Faso. Na een fraaie lobbal over zijn belager tikte hij de openingstreffer in één tijd binnen.

  Burkina Faso slaagde er in de tweede helft aanvankelijk niet in om Nigeria onder druk te zetten. Het was daarentegen Nigeria dat dicht bij de 2-0 kwam, maar een schot van Ideye ging voorlangs en Rouamba gleed weg op het beslissende moment.

  Meteen daarna ontsnapte Nigeria aan de gelijkmaker. Sanou werd alleen voor doelman Enyeama gebracht, maar die hield de voorsprong vast met een knappe redding. Dichter bij een doelpunt kwam het team van Paul Put niet meer.

  Nigeria hield makkelijk stand en Ideye liet op het einde zelfs na de score nog op te drijven. Voor Nigeria is het al de derde keer dat ze de Africa Cup veroveren.

  De West-Afrikanen wonnen voor het laatst in 1994, toen met bondscoach Stephen Keshi (ex-speler van Lokeren en Anderlecht) in de ploeg. Keshi is de tweede Afrikaan na de Egyptenaar Mahmoud El-Gohary die erin slaagt de Africa Cup als speler én als bondscoach te winnen.

  Put: "Wij mogen trots zijn"

  Paul Put toonde zich een sportieve verliezer. "Nigeria is een verdiende winnaar, maar ik ben toch trots op mijn spelers. Burkina Faso mag trots zijn", zegt de Belgische trainer.

  "We hebben in de eerste helft misschien iets te veel respect getoond, maar in de tweede helft zijn we er vol voor gegaan. We hebben een paar kleine kansjes gehad en een beetje pech. Misschien waren mijn spelers iets minder fris, omdat we twee keer verlengingen moesten spelen."

  "Je moet groot zijn als je wint en klein als je verliest. Nigeria verdient dit. Het is een ploeg met grote namen, die gegroeid is in het toernooi."

  "Ik kom nog niet meteen terug naar België. Eerst gaan we vieren in Ouagadougou."

  Keshi: "We kunnen nog beter worden"

  "Ik draag deze overwinning op aan mijn land en dan vooral aan alle Nigeriaanse coaches die voor dit team gebeden hebben", zegt Stephen Keshi.

  "Toen ik een jaar geleden het roer overnam, was het mijn droom om Nigeria gelukkig te maken en weer aan een grote ploeg te bouwen. Zover zijn we nog niet, want we kunnen nog verbeteren. Als we hard werken kunnen we nog veel meer bereiken."

  "Hopelijk inspireert dit andere landen om ook Afrikanen als coach te engageren. Vaak verliest een bond te snel zijn geduld. Ze eisen allemaal morgen een topteam en overmorgen WK-winst. Afrika moet wat meer geduld tonen. Na mijn eerste match wouden ze mij ook ontslaan, maar dankzij God ben ik er vandaag nog."

  Mba: "Overgelukkig"

  Doelpuntenmaker Sunday Mba wist met zijn vreugde geen blijf na afloop van de finale. "Ik ben overgelukkig", zegt Mba. 'Ik heb zo lang uitgekeken naar deze dag. Dit is het mooiste moment uit mijn carrière."

  "Ik heb alles gegeven tijdens de wedstrijd. Dat ik dan zelf nog het winnende doelpunt kan scoren is gewoon fantastisch."