• home
 • video
 • pas verschenen

  Cipollini: "Ik, doping? Absurd en leugenachtig"

  De fiche met codenaam "Maria" waarop La Gazzetta de hand kon leggen.

  "De fiche die Cipollini beschuldigt". Dat is de kop op de voorpagina van de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. De krant kon de hand leggen op documenten die de ex-spurter linken aan de Spaanse dopingdokter Eufemanio Fuentes. Cipollini ontkent alles.

  "De transformatie van Supermario tot "Maria", een mythe in stukken", schrijft de krant.

  "Maria is de codenaam die Fuentes gebruikte voor Cipollini. Uit het onderzoek rond Fuentes dat de Spaanse politie momenteel voert, zijn documenten opgedoken die ook Cipollini aan Fuentes linken."

  "De politie vond op de fiche uit 2002 een faxnummer van het huis in Lucca waar Cippolini woonde. In zijn magische jaar 2002 schreef de dokter Cipollini epo, bloedtransfusies en groeihormonen voor", zegt La Gazzetta.

  De Italiaan reed toen voor de Italiaanse ploeg Acqua e Sapone.

  Cipollini: "Absurd en leugenachtig"

  Mario Cipollini heeft via zijn advocaat gereageerd op de aantijgingen in La Gazzetta. "We ontkennen met klem de absurde en ongegronde beschuldigingen."

  Advocaat Giuseppe Napoleone noemt het artikel "leugenachtig". Volgens het persbericht kunnen de documenten Cipollini niet linken aan het netwerk rond dokter Fuentes.

  Het "faxnummer" dat Fuentes gebruikte zou ook een gewoon telefoonnummer in Italië zijn, dat niet op naam van Cipollini stond. De Italiaan woonde in die tijd trouwens in Monaco.

  "Om aan te tonen dat mijn cliënt onschuldig is, wil hij zijn bloed laten vergelijken met de 99 zakken bij Fuentes", zegt de advocaat.

  "Cipollini won WK 2002 met doping"

  Cipollini won in de lente van 2002 Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem. Na een ruzie met de organisatie van de Tour kondigde hij zijn afscheid aan. Maar hij keerde terug en won datzelfde jaar nog het WK in Zolder, voor Robbie McEwen en Erik Zabel.

  La Gazzetta publiceerde de fiche van "Maria" en beschrijft in detail hoe Cipollini zich prepareerde in de weken voor de titelstrijd, die op maat gemaakt was voor een spurter.

  De flamboyante Italiaan was dé spurter van zijn generatie. Hij won onder meer 12 ritten in de Tour, 42 in de Giro en 3 in de Vuelta. In de Giro van 2002 kwam hij liefst aan zes etappezeges.

  Italiaanse wielerbond stelt zich burgerlijke partij

  De Italiaanse wielerbond heeft zich alvast burgerlijke partij gesteld in de zaak-Fuentes, om zo onder meer inzage te krijgen in het bewijsmateriaal tegen de dokter en zijn klanten.

  "We zullen ook aan de procureur van het Italiaans Olympisch Comité vragen om een onderzoek te doen naar de nationale stage vlak voor het WK 2002", zegt bondsvoorzitter Renato Di Rocco.