• home
 • video
 • pas verschenen

  Goossens in Afrika: "God en Allah gaan hier samen"

  Dokter Chris Goossens kijkt uit naar het feest in Burkina Faso.

  Zondag speelt bondscoach Paul Put met Burkina Faso tegen Nigeria de finale van de Africa Cup. Chris Goossens is de ploegdokter van Burkina Faso. "Dit heb ik nog nooit gezien", zegt hij over zijn belevenissen.

  "Ik had echt niet verwacht dat we de finale zouden spelen. Ik had vorige week al opnieuw heel wat afspraken gepland in België, maar ik heb alles moeten afzeggen", zegt Goossens in De ochtend op Radio 1.

  "De bedoeling was om gewoon één wedstrijd te winnen, maar we wonnen zelfs onze groep. En nu staan we in finale tegen Nigeria. Het is echt ongelooflijk."

  Put nam in november contact op met Chris Goossens. Put wou de ex-dokter van Beerschot absoluut in zijn staf. "Tot op dat moment moest hij werken met mensen uit het leger. Die kenden niks van topsport. Paul wou een andere omkadering voor de ploeg. Hij wou een professionele begeleiding, zoals in Europa."

  "Hij wist dat ik voor andere trainingsmogelijkheden zou kunnen zorgen en dat ik met voedingssupplementen werk. Hij wou vooral niet afgaan in de eerste ronde. Misschien was hij bang dat ze hem anders zouden onthoofden bij onze terugkeer?", lacht Goossens.

  "Ik ga mee naar de president"

  Goossens beleeft de tijd van zijn leven op de Africa Cup. "De sfeer in de groep is fantastisch", zegt de dokter.

  "Voetbal is hier brood en spelen. Ook de minister van Sport gaat daar in mee. Na de match van de kwalificatie voor de kwartfinales kondigde hij aan dat hij de premies verdubbelt. Maar niemand kent het oorspronkelijke bedrag. Op die manier wil hij tonen dat hij met geld gooit voor het voetbal. Maar het is wel goed dat Put bij hem voor een mooi budget heeft kunnen zorgen."

  Goosens kijkt zijn ogen uit: "Ik zit 27 jaar in het voetbal, maar wat ik hier zie, heb ik nooit meegemaakt. Ik ken wel Afrikaanse voetballers, maar die zijn allemaal aangespast aan Europa. Hier is dat helemaal anders. De sfeer is heel uitgelaten in de kleedkamer."

  "Voor elke match gaan de spelers rond een soort toverman zitten. Die roept dan alle mogelijke goden aan. Zelfs de moslims roepen dan "amen". Dat gaat hier allemaal. God en Allah zijn zeer nauw betrokken bij onze ploeg."

  Na de finale reist Goosens met de ploeg mee naar Burkina Faso. "De president wil ons ontvangen. Dat wil ik niet missen. Ik heb beelden gezien na onze kwalificatie voor de kwartfinales. De mensen rijden rond op hun motoren. Ze rijden vaak op één wiel, maar omdat er putten in het wegdek zijn, vliegen ze in het rond. Ik wil dat absoluut eens beleven. Het is speciaal, maar ik wil dat Afrika ook eens zien."