• home
 • video
 • pas verschenen

  Poetin niet tevreden over voorbereidingen Spelen

  Russisch president Vladimir Poetin eist het ontslag van Achmed Bilalov, de vicevoorzitter van het Russisch Olympisch Comité. Poetin acht de man verantwoordelijk voor de vertragingen bij de aanleg van het complex voor de schansspringers in Sotsji.

  Over precies een jaar gaan de Olympische Winterspelen van start in de Russische badplaats Sotsji.

  Russisch president Vladimir Poetin kwam de voorbereidingen bekijken. De bouw van het complex voor de schansspringers stemde hem niet tevreden.

  Poetin kreeg te horen dat de aanleg vertraging oploopt. En de kosten swingen de pan uit. Het complex, dat in 2011 klaar moest zijn, kost 200 miljoen euro in plaats van 30 miljoen euro.

  Achmed Bilalov, de vicevoorzitter van het Russisch Olympisch Comité, moet vertrekken. Poetin eiste zijn ontslag. "Mensen die hun verplichtingen niet nakomen, mogen het Olympisch Comité van ons land niet besturen", klonk het.

  "Veel geld in zakken"

  Het prijskaartje van Sotsji is gestegen naar 38 miljard euro en daarmee worden het de duurste Spelen aller tijden, nog duurder dan de veel grotere Zomerspelen van Peking en Londen.

  Correspondent Olaf Koens legt uit waarom: "De infrastructuur is nagelnieuw. Alles moet vanaf de grond worden opgebouwd."

  "En Rusland is nog altijd een van de meest corrupte landen ter wereld. Er verdwijnt veel geld in de zakken van de aannemers."

  "Van de kust naar het skioord is er een nieuwe weg van 45 kilometer aangelegd: de duurste weg op aarde. Er hangt een kostenplaatje van 5,7 miljoen euro aan de weg door de bergen."

  Sporza in Sotsji

  Sporza stuurt de komende dagen Maarten Vangramberen naar Sotsji. Nu zondag kunt u al een eerste reportage bekijken in Sportweekend. Op zondag 17 februari volgt een tweede reportage in Sportweekend en een uitgebreid verslag in Sporza op Zondag (zondagnamiddag op Canvas).