• home
 • video
 • pas verschenen

  Exact een jaar voor de Spelen viert Sotsji feest

  Het Kremlin in Moskou telt af.

  36 miljard. Dat zou de kostprijs zijn van de Olympische Winterspelen in Sotsji, een record. Hoe dan ook, vandaag viert Rusland feest want over precies 365 dagen is het zo ver.

  Onder aanvoering van president Vladimir Poetin viert heel Rusland vandaag feest. In elke grote stad zijn er happenings die de Spelen van Sotsji in de verf zetten. Zo staat op het Kremlin-plein in Moskou een grote klok die aftelt naar 7 februari 2014.

  In Sotsji zelf staat een grote ijsshow op het menu. Die vindt plaats in de "Bolsjoi", een gebouw van 7.000 vierkante meter met een enorme glazen koepel. Een vuurwerk sluit de dag af. Poetin verwelkomt IOC-voorzitter Jacques Rogge en andere prominenten voor de feestelijke dag.

  Sotsji ligt in het zuiden van Rusland, onder Oekraïne, aan de Zwarte Zee. Het geldt als de belangrijkste Russische badplaats. 60.000 arbeiders zijn in de weer om alle werkzaamheden tot een goed einde te brengen.

  De Russen kijken niet op een cent, want het kostenplaatje wordt op 36 miljard euro geraamd. Dat is een absoluut record in de geschiedenis van de Spelen, want Sotsji doet zo "beter" dan de Zomerspelen van Peking in 2008.

  Sporza in Sotsji

  Sporza stuurt de komende dagen Maarten Vangramberen naar Sotsji. Nu zondag kunt u al een eerste reportage bekijken in Sportweekend. Op zondag 17 februari volgt een tweede reportage in Sportweekend en een uitgebreid verslag in Sporza op Zondag (zondagnamiddag op Canvas).