• home
 • video
 • pas verschenen

  Cavendish sprint naar dagzege in Qatar

  Cavendish: "Kon tijdens mijn spurt nog een tweede keer versnellen."

  Mark Cavendish heeft de derde etappe gewonnen in de Ronde van Qatar, zijn tweede zege in het shirt van Omega Pharma-Quick Step, na de eerste etappe in de Ronde van San Luis. Cavendish moest van ver komen in de spurt, maar maakte het knap af. Brent Bookwalter blijft leider.

  Een vlucht met Mathew Hayman als bekendste naam maakte geen enkele kans tegen de sneltrein van Omega Pharma-Quick Step. Het Belgische team reed met de handjes bovenaan het stuur naar de finish, maar haalde wel vlotjes 60 kilometer per uur. Onder meer Iljo Keisse maakte een ijzersterke indruk.

  Op 5 kilometer van de finish werd het werk voor Cavendish wel wat verstoord door Katjoesja, Vacansoleil en GreenEdge. In de hectische laatste kilometers werd enkele keren net niet gevallen. Cavendish leek weg te zakken, maar kwam er in de laatste meters nog krachtig uit.

  Hij was sneller dan de Nederlander Barry Markus en de Litouwer Aidis Kruopis. Brent Bookwalter blijft leider. Cavendish is vierde in de stand, hij springt over Greg Van Avermaet, die eerste Belg blijft.

  Cavendish: "Iedereen wil een treintje"

  "De ploeg heeft het uitstekend gedaan. De jongens hebben de hele dag voor mij gereden", zegt Cavendish.

  "In de laatste kilometers werd het wel heel chaotisch. Iedereen lijkt blijkbaar te denken dat ze een spurtreintje moeten opzetten. Zo maken ze de spurt alleen nog maar ingewikkelder. Ze weten niet wat ze doen."

  "Ik geraakte een beetje ingesloten, want we waren ons laatste mannetje kwijt. Ik zag BMC aangaan voor Hushovd op 350 meter van de finish. Ik zat nog maar in twaalfde positie. Dat waren nog twaalf lengtes. Net genoeg dus. Gelukkig kon ik tijdens mijn spurt nog een tweede keer versnellen", lachte de oud-werelkampioen.

  "Ik ben tevreden over mijn conditie. Ik weeg minder dan vorig seizoen en ik heb iets minder kracht, maar ik win nog altijd koersen. Dat is goed. Ik weet niet of ik voor het klassement zal gaan. Boonen had dat zeker gekund, maar nu bekijken we het dag per dag en spurt per spurt."

  Brent Bookwalter blijft leider. "Het zag er misschien makkelijk uit, maar het was een hele zware en snelle dag", zegt de Amerikaan van BMC. "De wind maakte het moeilijk en we moesten ook een valpartij overleven. Ik ben bij dat het gelukt is."

  Ronde van Qatar (2.BC)

  Uitslag rit 3

  1. Mark Cavendish (GBr) - 143 km in 3u05'14"
  2. Barry Markus (Ned) - zelfde tijd
  3. Aidis Kruopis (Lit)
  4. Nacer Bouhanni (Fra)
  5. Heinrich Haussler (Aus)
  6. Edvald Boasson Hagen (Noo)
  7. Roger Kluge (Dui)
  8. John Degenkolb (Dui)
  9. Filippo Fortin (Ita)
  10. Geoffrey Soupe (Fra)

  Stand na rit 3

  1. Brent Bookwalter (VS) - in 6u49'58"
  2. Taylor Phinney (VS) - op 6"
  3. Adam Blythe (GBr) - 7"
  4. Mark Cavendish (GBr) - 8"
  5. Greg Van Avermaet - 10"
  6. Michael Schär (Zwi)
  7. Bernhard Eisel (Oos) - 11"
  8. Mathew Hayman (Aus) - 12"
  9. Edvald Boasson Hagen (Noo) - 14"
  10. Geraint Thomas (GBr) - 15"