• home
 • video
 • pas verschenen

  "Omhaal tegen Rode Duivels was mijn mooiste goal"

  Jean-Pierre Papin: "Club Brugge is voor altijd in mijn hart."

  Jean-Pierre Papin draagt behalve de bal ook de fiets in zijn hart, vandaar zijn aanwezigheid vorige zaterdag op wielerbeurs Velofollies in Kortrijk. Sporza nam Papin even apart over zijn nieuwe passie en vroeg hem langs de neus weg naar zijn mooiste goal: een prachtige retro tijdens een oefenduel met Frankrijk in 1992, uitgerekend tegen de Rode Duivels.

  Jean-Pierre Papin wordt 50 dit jaar en ontdekte de fiets toen hij trainer werd van Lens, in Noord-Frankrijk. Nu is hij tv-analist. "Een vriend leerde me fietsen. Ik wist wist zelfs niet hoe een versnelling werkte", vertelt de 54-voudige Franse international.

  Papin is intussen helemaal verknocht aan zijn fiets. "Als kind keek ik met mijn grootvader en mijn vader mee naar de Tour en Bernard Hinault. Hij was een held voor mij."

  "Ik ben in 1998 gestopt met voetballen en ik ben trots om te zeggen dat ik nu weer op mijn gewicht van toen sta, dankzij de fiets."

  "Nu heb ik zelfs al aan een wedstrijd deelgenomen en organiseer ik een eigen tourtocht in de Alpen (in juli, red). Ik het huidige peloton ben ik trouwens een grote fan van Philippe Gilbert. Op het voorbije WK was zijn demarrage indrukwekkend."

  "Het woord "papinade" staat straks in de woordenboek"

  Papin begon zijn carrière in 1984 bij Valenciennes en speelde één seizoen in ons land, bij Club Brugge. De supporters van Club verkozen de Fransman als beste buitenlander aller tijden.

  "Club Brugge is voor altijd in mijn hart. Het was een magisch jaar (1985-1986, red) waar alles begon voor mij. Ik ondertekende in Brugge mijn eerste profcontract. Zoiets vergeet je nooit." Papin maakte 20 goals. "Dat de supporters je dan op zo'n manier belonen, is ronduit fantastisch."

  Daarna speelde Papin onder meer nog voor Marseille, Milan, Bayern München en Bordeaux.

  Eén moment in zijn carrière kan Papin er niet uitpikken, maar zijn mooiste doelpunt herinnert hij zich nog perfect. "Het was uitgerekend tegen België tijdens een oefenduel in 1992. In Parijs scoorde ik met een omhaal voor Frankrijk."

  De typische omhaal van Papin kreeg zelfs een naam van een Franse journalist: de "papinade". "Dat woord staat nog niet in het woordenboek, maar dat kan niet te lang meer duren", besluit Papin met een kwinkslag.