• home
 • video
 • pas verschenen

  Gent stelt ambitieus basketbalproject voor

  Met Gent Evolution moet Gent weer een eersteklasser krijgen.

  In Gent is vandaag het project "Gent Evolution" voorgesteld. Het doel van het project rond de Gentse basketbalploegen is om opnieuw een ploeg in eerste nationale te hebben.

  Gent Evolution is een initiatief van drie partijen: tweedeklasser Gent Dragons, ex-speler JR Holden (kleine foto, ex-Oostende) en Blackhawks Gent, een club uit eerste landelijke. Samen willen ze een Gentse ploeg in eerste.

  "De gesprekken verlopen constructief. We hopen alles voor 1 april te finaliseren zodat we volgend seizoen in eerste klasse kunnen aantreden", zegt Dragons-voorzitter Yannick De Clercq bij Sporza.

  Gent Dragons degradeerde in 2012 om financiële redenen vrijwillig naar tweede klasse. Zal het nu wel lukken in Gent? "Er is voldoende financiële slagkracht om het project op te starten. Daarna moeten we stap voor stap groeien.We gaan ervan uit dat we het draagvlak nog kunnen uitbreiden, door het project en door de aanwezigheid van JR Holden."

  "We willen zes Belgen omringen met enkele beloftevolle spelers uit het buitenland. We willen ook zorgen voor een kwalitatieve jeugdopleiding. Volgend seizoen willen we een rustig seizoen spelen in eerste en dan doorgroeien naar de top. Rome is ook niet op een dag gebouwd", zegt De Clercq.

  Holden: "Te weinig kansen voor Belgen"

  JR Holden, een tot Rus genaturaliseerde Amerikaan, is een van de initiatiefnemers van Gent Evolution. Waarom kiest de ex-speler van Oostende, die vorig stopte met basketbal, voor Gent?

  "Mijn carrière is zowat begonnen in België. Toen speelde ik samen met goeie Belgen. Ook nu zie ik nog veel Belgisch talent, maar zij krijgen te weinig kansen. In Oostende of Charleroi staat alles er al, maar in Gent kunnen we vanaf nul starten", vertelt Holden.

  "We leggen de focus op jonge Belgen. Met mijn connecties zullen we hier een topteam kunnen bouwen. Dat kan echt."

  Bond: "Ze moeten het financieel rond krijgen"

  Wat vindt de Belgische basketbalbond van de plannen van Gent Evolution? "Wij zijn vanaf het begin betrokken bij de gesprekken en juichen het project toe", zegt general manager Wim Van de Keere.

  "De langetermijnvisie is er. Gent beseft dat de jeugd de basis is. De mensen achter de schermen zijn competent. Het project is concreet genoeg, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Ze moeten het financieel rond krijgen."

  "De licenties voor eerste klasse moeten binnen zijn op 1 maart, maar er zijn mogelijkheden. Gent mikt op 1 april. Praktisch is dat geen probleem."