• home
 • video
 • pas verschenen

  "In de verte een waarschuwing voor Anderlecht"

  In zijn wekelijkse analyse van de voetbalspeeldag bespreekt Peter Vandenbempt het wedervaren van Anderlecht, Standard, Club en Cercle Brugge. Te beginnen met Anderlecht, dat ei zo na zijn vingers verbrandde aan Standard. De kampioen sleepte met de nodige moeite een gelijkspel uit de brand.

  Die wedstrijd houdt in de verte een waarschuwing in voor Anderlecht. Na elf overwinningen een keer gelijkspelen is niet erg, maar alert zijn is de boodschap voor Anderlecht en trainer John van den Brom. 

  We wachten nog op het goeie voetbal van voor Nieuwjaar. Biglia kreeg buiten zijn formidabele doelpunt niets klaar, Jovanovic liet zijn ploeg de tweede keer dit seizoen in de steek, de jonge ontdekkingen Praet en Bruno zijn moeizaam uit de winterstop gekomen - al lijkt me dat normaal - en Anderlecht vond tegen Standard geen voetballende oplossingen van achteruit.

  Al is het voor de coach - dat heeft hij benadrukt en begrijp ik dan weer wel - een opsteker dat zijn ploeg in moeilijke omstandigheden veerkracht heeft getoond. Zelf heeft Van den Brom goeie omzettingen gedaan, daar scoorde hij wel als trainer.

  Felicitaties voor Standard en Mircea Rednic

  Anderzijds mijn felicitaties voor Standard. Het was lang geleden dat ik een ploeg Anderlecht in eigen huis zo heb zien doen wankelen. Voor de rust zat er veel beweging en doelgevaar in het Luikse spel. Zonder het onterechte rood voor Vainqueur zag ik Standard winnen.

  Voorzitter Roland Duchâtelet mag blij zijn dat al die andere trainers die hij liever wilde als vervanger voor Ron Jans, zoals die Felice Mazzu van Woluwe godbetert, niet konden of wilden komen. Want Mircea Rednic doet het prima. Hij is een man met ambitie die zijn mening durft te geven en het bestuur onder druk zette voor versterking. Hij bracht de ploeg tactische discipline en fysieke paraatheid bij.

  Ik vind dat Garrido geen al te beste beurt maakte in Genk

  Club Brugge verloor met 4-1 in Genk. Die score vind ik een beetje overdreven. Maar ik vind ook dat coach Garrido net als vorige week tegen AA Gent geen al te beste beurt maakte.

  Odjidja weer op rechts, dat werkt niet. Met Gudjohnsen weet hij nog niet echt raad en Vazquez krijgt hij niet hoog genoeg in het veld. Verder zou ik Donk centraal achteraan houden, gelet op het moeizame uitverdedigen. De verdediging is trouwens opvallend kwetsbaar.

  Garrido zoekt nog, zegt hij zelf ook. Dat bevordert het samenspel en zelfvertrouwen niet, maar intern heerst grote tevredenheid over Garrido.

  Ik vind het overigens vreemd om bedenkingen te formuleren bij de intentie van Club om over een contractverlenging van Garrido te praten. Club krijgt al twee jaar kritiek voor het gebrek aan stabiliteit, maar nu het daarnaar op zoekt gaat, is het ook niet goed. Volgend seizoen weer met een nieuwe coach beginnen lijkt me geen goed idee.

  Trieste vaststelling dat Cercle zo diep is weggezakt

  Voor Clubs stadsgenoot Cercle ziet er echt niet goed uit na de 1-2-nederlaag tegen Zulte Waregem. Eerst miste het een penalty en daarna kreeg het twee goals binnen met gefrommel en een afgeweken bal: dat is Murphy.

  Ik heb lang gedacht dat Cercle te goed voetbalde om te zakken, zowel onder Bob Peeters als Foeke Booy, maar daar staan ze nu wel. En dat is een trieste vaststelling, want Cercle was de laatste jaren onder Glen De Boeck en Peeters een fris geluid met een gezond en verstandig beleid in de bestuurskamer.

  Dan wordt het PO III. En ik moet zeggen: sinds de invoering ervan heeft geen enkele club dat overleefd. Dus, voilà...

  Peter Vandenbempt