• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-Rabobankrenner: "Dokter zou me doen pieken"

  Anonieme getuige: "Peter Luttenberger verbood me in de badkamer te komen."

  De Nederlandse publieke omroep NOS heeft weer een anonieme getuige opgevoerd die stelt dat er doping werd gebruikt bij de Rabobank-ploeg. Opnieuw komen Michael Boogerd en de Belgische teamdokter Geert Leinders in opspraak.

  "Er werd openlijk over doping gesproken binnen de ploeg. Ploegmaten vroegen dan aan elkaar "Hoeveel water ze hadden gedronken." Eerst snapte ik daar niets van, later wel natuurlijk", vertelt de nieuwe getuige, die de Belgische teamdokter Geert Leinders bij naam noemt.

  "De eerste keer dat ik bij Leinders kwam, vertelde hij me dat ik in twee jaar tijd naturel naar een hoog niveau zou worden gebracht. Daarna zouden we gaan pieken."

  "Toen ik vroeg wat hij daarmee bedoelde, antwoordde Leinders: "Daar kom ik nog wel op terug." Ik wist meteen dat ik daar nooit aan zou meedoen. Ik dacht - heel naïef - dat ik het op talent zou redden, maar dat bleek een misvatting."

  Boogerd en Luttenberger

  "Ik herinner me een gesprek in het vliegtuig op weg naar het eerste oefenkamp. Michael Boogerd was in paniek omdat zijn hematocriet "maar" 37 was. Leinders moest toen op hem inpraten en hem geruststellen."

  Ook de voormalige Oostenrijkse renner Peter Luttenberger komt ter sprake. "Hij verbood me eens in de badkamer te komen. Toen ik moest plassen, zag ik hem met een centrifuge aan de slag om zijn bloed te checken."