• home
 • video
 • pas verschenen

  Dejaeghere pakt leiding in CrossCup in Brussel

  Veerle Dejaeghere is op haar 39e nog eerste Belgische in Brussel.

  De Ethiopische Ruti Aga heeft de CrossCup in Brussel gewonnen bij de vrouwen. Veerle Dejaeghere was knap vijfde en liep Barbara Maveau uit de leiderstrui van de CrossCup. Bij de mannen was de Keniaan Gilbert Kirui de beste, Bashir Abdi eindigde net in de top tien. Pieter-Jan Hannes blijft CrossCup-leider, maar hij verdedigt zijn trui niet meer.

  Bij de vrouwen gingen iets na halfweg Aga en Europees kampioene Fionuala Britton er met zijn tweeën vandoor. Britton speelde jojo, ze kwam wat meters achter en kwam dan weer terug. Maar finaal trok Aga aan het langste eind. De 18-jarige hield enkele tellen over.

  Achter de Ethiopische Gebriwoth en de Keniaanse Chepkwony, de winnares van 2010 en 2011, liep Dejaeghere een erg knappe wedstrijd. Ze zag Almensch Belete plots instorten. Zelf hield de 39-jarige knap stand op de vijfde plaats. Ze nam de koppositie in de CrossCup van Maveau over. Die werd niet onverdienstelijk achtste, net voor Belete.

  Dejaeghere glunderde: "Dit is onverhoopt. Als Belete aan de start verschijnt, loop je normaal voor de tweede Belgische plaats. Er is iets met haar aan de hand, dat kan niet anders. Misschien is ze ziek."

  Dejaeghere (foto), die als juf in het onderwijs staat, doet aan cross voor haar plezier: "Soms is het wel frustrerend. Ik ga elke avond maar om 23.30u slapen en sta om 6.30u op. Ik rust heel weinig. In het weekend kan ik wel wat langer slapen, maar het is heel moeilijk te combineren."

  "Als ik weer eens alleen train, denk ik soms: "Ik doe het niet graag meer." Maar na een race als vandaag, doe je het natuurlijk wel nog graag."

  Uitslag vrouwen

  1. Ruti Aga (Eth) 6 km in 20'48"
  2. Fionuala Britton (Ier) op 3"
  3. Elini Gebriwoth (Eth) 32"
  4. Caroline Chepkwony (Ken) 36"
  5. Veerle Dejaeghere 43"
  8. Barbara Maveau 57"
  9. Almensch Belete 1'10"

  Kirui wint, Abdi in top tien

  Bij de mannen was het Kenia boven. Gilbert Kirui, ook maar 18, won met overmacht. Europees kampioen Andrea Lalli trok na drie ronden door, maar kwam zichzelf tegen.

  De Italiaan moest vrede nemen met de zevende plek. Vooraan liep Kirui weg van zijn landgenoot Kibet. Bij de Belgen viel Atelaw Bekele, tweede vorig jaar, opnieuw door de mand. Bashir Abdi eindigde nog net in de top 10, net voor CrossCup-leider Hannes en Bouchikhi.

  Abdi (foto) was supertevreden. "Ondanks een goeie vorm ben ik hier elk jaar slecht door de weersomstandigheden. Ik hou niet zo van natte, zware omlopen. Er was ook nu weer veel modder, maar ik liep een heel sterke race. Ik was vanochtend heel nerveus, maar ik deelde mijn wedstrijd verstandig in."

  Pieter-Jan Hannes verstevigde zijn koppositie in de CrossCup, maar hij zal het regelmatigheidsklassement niet winnen. "Vanaf nu ga ik me voorbereiden op het zomerseizoen. In Hannuit doe ik sowieso niet mee. Er is in de zomer een EK voor beloften en daarop wil ik het podium halen", zegt de middellange afstandsloper aan Sporza. "Deze lange crossen vergen te veel van mij."

  Uitslag mannen:

  01. Gilbert Kirui (Ken) 10 km in 33'02"
  02. Alex Kibet (Ken) op 9"
  03. Tsegay Tuemay (Eri) 25"
  10. Bashir Abdi 1'05"
  11. Pieter-Jan Hannes 1'16"
  12. Soufiane Bouchikhi 1'22"