• home
 • video
 • pas verschenen

  Anonieme Rabo-renners: "Epo van ploegdokter"

  Het Rabobank-team bij de ploegvoorstelling in 2000.

  De verklaring van Levi Leipheimer over dopinggebruik bij Rabo en de rol van de Belgische arts Geert Leinders heeft wat in gang gezet. De NOS laat enkele anonieme ex-renners van Rabobank aan het woord. Toenmalig kopman Michael Boogerd wil geen kop-van-Jut zijn.

  "De slechte Tour van Rabobank in 1999 was het keerpunt", klinkt het anoniem. "De renners hebben afgesproken dat ze ook epo zouden gebruiken. De ploegarts, Leinders, was op de hoogte en leverde op verzoek epo. Op enkel uitzonderingen, zoals Veneberg, nam iedereen. Ik denk meer dan 90%."

  "Leinders zat bij de ploegleiding, het lijkt me logisch dat de leiding op de hoogte was. Natuurlijk wisten ze het."

  "Vergeet niet dat De Rooij, Breukink, Maassen en co zelf profrenner geweest zijn. Die kennen het wereldje door en door. Natuurlijk wisten zij wat er gaande was. Je hoeft er niet eens achter te vragen om te zien wat er aan de hand was."

  "Tijdens de trainingen spraken we ook gewoon over doping. Hoe je het moest gebruiken, wat goed spul was, waar je mee moest oppassen."

  "Controles ontlopen was eenvoudig. In die tijd waren de controles ook nog niet zo streng. Whereabouts bestonden nog niet. En onverwachte controles in het buitenland kwamen al helemaal niet voor."

  Boogerd: "Ik ga niet als enige zeggen wat ik allemaal weet"

  Michael Boogerd, jarenlang kopman voor Rabobank, vindt dat er een onterecht beeld wordt geschetst van ploegdokter Geert Leinders. "Iedereen die bij Rabo heeft gereden, weet dat hij geen dopingdokter was."

  "Ik word steeds gebeld en als ik ergens op kan reageren, dan doe ik dat. Daar wordt dan lacherig over gedaan. Ik zie Leinders alvast niet als de spil van een dopingprogramma", zegt Boogerd.

  Toch laat Boogerd nog een ander geluid horen. Op de vraag of hij ooit verboden middelen gebruikte, antwoordt hij dit: "Ga eerst bij m'n ploegmaats langs want als ik hier als enige ga zeggen wat ik allemaal weet, dan ben ik kop van Jut."