• home
 • video
 • pas verschenen

  Land in oorlog Syrië wint voetbalbeker in Azië

  Syrië (archief) wint voor het eerst de West-Aziatische beker.

  Syrië, dat al twee jaar niets anders kent dan oorlog, dood en vernieling, heeft gisteren de West-Aziatische beker gewonnen. In de finale in Koeweit versloeg Syrië Irak met 1-0. Ahmad Saleh scoorde de enige goal.

  De Syrische nationale tv onderbrak zijn uitzendingen om de uitreiking van de cup te tonen. Tegenstanders van president Bashar al-Assad vervloekten de zege van de "regimeploeg" dan weer.

  Het conflict in Syrië, dat al 44.000 doden eiste, heeft ook gevolgen voor het voetbal. Spelers en coaches trokken naar de buurlanden Libië, Oman, Irak of Jordanië, de competitie ligt zo goed als stil en de stadions zijn leeg. Bijna alleen in de hoofdstad Damascus wordt nog wat gespeeld, voor amper enkele honderden of tientallen fans.

  De West-Aziatische beker vindt sinds 2002 om de twee jaar plaats. Voor het eerst in zeven edities is Syrië de eindwinnaar.