• home
 • video
 • pas verschenen

  Joël Smets: "Had poster van Jobé op mijn kamer"

  De Belgische motorsport verloor woensdag met Georges Jobé een van zijn grootheden. Joël Smets kan de dood van de vijfvoudige wereldkampioen motorcross moeilijk vatten. "Ik vind het irreëel dat hij er op zijn 51e niet meer is", vertelt Smets.

  Joël Smets verzamelde in zijn carrière net als Georges Jobé vijf wereldtitels. "Eigenlijk is Georges van een andere generatie, maar ik reed nog met hem samen en kende hem goed. Ook na zijn loopbaan hadden we nog vaak contact", vertelt de huidige bondscoach van de motorcrossers aan Sporza.

  "Hij is in 1992 op een hoogtepunt gestopt. Ik ben in 1990 begonnen en kende een steile opgang. Toen hij stopte, waren we concurrenten. Ik werd toen vierde in het WK."

  "Elke topper had een facet waar ik naar opkeek. Bij Georges was dat niet zozeer zijn rijtechniek, maar hij was wel een ongelooflijke doorzetter. Hij was superambitieus en had qua wilskracht geen evenknie. Ik vind het dubbelzinnig om nu te zeggen, maar hij had een ongelooflijk killersinstinct."

  "Hij zou over lijken gaan om zijn doel te bereiken. Er altijd voor gaan: dat bewonderde ik in hem. Als kind hingen op mijn kamer vier posters van de vorige generatie: Geboers, Malherbe, Vromans en Jobé."

  "Irreëel dat hij er op zijn 51e niet meer is"

  Zoals Georges Jobé op de motor reed, zo was hij ook in het echte leven. "Rechtdoorzee", zegt Smets. "Hij kon dingen realiseren die anderen niet konden."

  "Anderzijds moet ik ook zeggen dat hij heel wat mensen tegen de schenen geschopt heeft. Hij noemde altijd man en paard. Hij was niet heel diplomatisch. Misschien dat het daarom tussen ons zo klikte. Ik zeg ook waar het op staat en kan net als hij niet tegen hypocrisie. Maar ik was daar toch iets diplomatischer in."

  Jobé kende veel pech. "Toen hij zijn rug brak was hij verlamd. Hij leed pijn maar door zijn wilskracht kon hij weer gaan. Hij overwon huidkanker en ook bij de leukemie was hij strijdvaardig. Toch moest hij zich gewonnen geven. Dat hij er op zijn 51e niet meer is, vind ik irreëel."