• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanendert: "Ik wil scoren in de Ardennen"

  Vanavond stelt Lotto-Belisol zijn ploeg voor het komende seizoen voor. Op de stage van de ploeg spraken wij met Jelle Vanendert over zijn ambities voor 2013. "Ik zal er alles aan doen om in de klassiekers mijn niveau van 2012 weer te halen of zelfs nog beter."

  Dit jaar werd Vanendert knap tweede in de Gold Race en vierde in de Waalse Pijl. "Die tweede plaats was een gemiste kans", vertelt de man met de klimmersbenen.

  "Want als ze me voor de start hadden gezegd dat ik Gilbert, Sagan en al die namen zou kloppen, dan denk je dat je wint. Maar nu werd ik geklopt door Gasparotto."

  "Oké, dat is wel een goeie renner die ook al eens derde was in de Gold Race en toch een redelijk palmares heeft. Als je er goed over nadenkt, kun je het al beter vatten."

  Volgend seizoen dan maar? "Ik zal er alles aan doen om in die klassiekers mijn niveau van 2012 weer te halen of zelfs nog beter."

  Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl en Gold Race liggen hem perfect. Op welke mikt hij? "Ik gok gewoon op alledrie, want als je in het begin van de week goed bent, ben je dat op het einde van die week ook. Of zelfs vier, want ik neem er de Brabantse Pijl gewoon bij. Ik moet proberen om in die anderhalve week te scoren."

  "Misschien na de Tour ook naar de Vuelta"

  Tweede doel van Vanendert volgend jaar: de Ronde van Frankrijk. "Daar wil ik Jurgen Van den Broeck opnieuw helpen", zegt de eerste luitenant.

  Heeft hij eigen ambities in de Tour? "Zeker, maar het is moeilijk om daar uitspraken over te doen, omdat ik moet kijken naar de tactiek van de ploeg met Jurgen. Maar ik heb er helemaal geen probleem mee om me 100 procent te geven voor Jurgen."

  Wil hij het zelf niet eens proberen in een andere grote ronde, Giro of Vuelta? "Daar heb ik eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Ik heb wel in mijn achterhoofd om naar de Vuelta te gaan, als ik met een redelijke conditie uit de Tour kom."

  "Eerst om te bekijken of het mogelijk is om twee grote rondes in een jaar te rijden. En als het mij goed bevalt, kan ik een jaar later kijken of ik in de Vuelta eens mijn eigen kans kan gaan."

  "Ik zie geen reden om naar andere ploeg te gaan"

  Om af te sluiten: hoe ziet Vanenderts toekomst eruit? Ligt die bij Lotto-Belisol? "Voorlopig ligt mijn toekomst bij deze ploeg", zegt hij. "Ik voel mij hier goed en de ploeg is eigenlijk ook wel een beetje gebouwd rond Jurgen en André Greipel en daarna Jürgen Roelandts en mij. Ik krijg hier veel kansen en zie geen reden om weg te gaan."