• home
 • video
 • pas verschenen

  Oris: "Afgelopen seizoen 19 goals in Zuid-Korea"

  "Als we in België geen familie en vrienden zouden hebben, zouden we voor altijd in Zuid-Korea blijven", zegt een gelukkige Oris.

  Kevin Oris gedijt uitstekend in Zuid-Korea. De 28-jarige aanvaller speelde er afgelopen seizoen voor Daejeon Citizen en hield de club mee in eerste afdeling. "Veel budget was er niet, dus was het behoud verzekeren ons grote doel", zegt de ex-Antwerp-spits aan Sporza.

  Begin dit jaar, op 16 januari, kreeg Oris via-via een telefontje uit Zuid-Korea. Lang hoefde hij niet na te denken om zich in een Aziatisch avontuur te storten.

  "Tien dagen later zaten we al op het vliegtuig richting Zuid-Korea", zegt Oris. "De club zocht een sterke Europeaan. Het is een beetje verrassend allemaal, maar het is heel snel gegaan."

  "Ik heb daar al zeer hard getraind en gewerkt, maar toch lijkt het vakantie. Als we in België geen familie en vrienden zouden hebben, zouden we in Zuid-Korea blijven. Er wonen 55 miljoen mensen en toch is het er één en al natuur."

  "Je rijdt er door de bossen en bergen van de ene stad naar de andere. Alles ligt er zeer proper bij. Je verdient er vier keer meer dan bij een Belgische tweedeklasser, maar ik heb er vooral voor het avontuur gekozen."

  "In onze eerste acht matchen scoorden we geen enkele keer"

  Sportief gaat het Oris (hieronder nog in Bergen-shirt) voor de wind. De belangrijkste opdracht, in de hoogste afdeling blijven, is met succes volbracht. "Veel budget was er niet, dus was het behoud verzekeren ons grote doel. En we zijn in onze opdracht geslaagd, al was het zwaar. We verloren onze eerste acht matchen en scoorden geen enkele keer."

  "Maar na die dramatische start pakte de mayonaise en konden we ons nog redden. Ik scoorde 19 keer, 16 in de competitie en 3 in de beker. De club wil dat ik blijf, daar onderhandelen we nu over."

  Door zijn doelpunten heeft Oris veel interesse losgeweekt bij andere Zuid-Koreaanse clubs. Dat hij in het land blijft, staat als een paal boven water.

  "Uiteraard hebben we ons in het begin wat moeten aanpassen, maar Zuid-Koreanen zijn enorm sociaal en vriendelijk, zeker tegenover buitenlanders. Ze geven je cadeaus, zetten eten voor de deur in je appartement... Dat hoeft allemaal niet voor mij, maar het is wel leuk."

  "Zelf spreken mijn vrouw en ik al een beetje Koreaans. Na een jaar heb je de basis wel onder de knie en kun je op restaurant en café iets bestellen."

  "Negen keer genaaid, neus gebroken en ribben gekneusd"

  Bij Daejeon Citizen speelt Oris in een stad die gastheer was tijdens het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. "Het is een prachtig stadion met plaats voor 55.000 mensen", zegt Oris.

  "Gemiddeld zitten er 10.000 tot 15.000 mensen, bij topmatchen kan dat oplopen tot 40.000. Dat is leuk natuurlijk. De club leeft, net als 12 andere clubs in Zuid-Korea, van belastinggeld van de stad. Er zijn maar vijf clubs die een privé-sponsor hebben."

  "Het voetbal is technisch, maar ook heel gemeen en vuil. Er wordt vaak op het randje gespeeld. Ik ben afgelopen seizoen negen keer aan mijn hoofd genaaid, brak mijn neus en kneusde mijn ribben."