• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische skiester mag naar Sotsji: "Voor podium"

  Aude Aguilaniu heeft de Frans-Belgische nationaliteit. Ze kiest voor België.

  De Belgische Aude Aguilaniu mag zich opmaken voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Op het onderdeel skicross heeft de 24-jarige aan de selectiecriteria voldaan. "Dit is een bewijs van mijn kunnen", vertelde ze aan Sporza. "In Sotsji ga ik voor een medaille."

  Aguilaniu, die de Frans-Belgische nationaliteit heeft en voor ons land koos, kreeg haar ticket omdat ze voor de tweede keer in de top 12 eindigde op een Wereldbeker-manche.

  In Val Thorens in Frankrijk, de derde WB-manche van het seizoen, werd ze negende. In de eerste manche, in Canada, was ze elfde.

  In de wereldbekerstand klom Aguilaniu van de 15e naar de elfde stek op. De Zwitserse Fanny Smith won de drie manches en is dus met het maximum van de punten leidster. Ze is dat ook in de Wereldbeker freestyle, waarin Aguilaniu achttiende is.

  Skicross is een spectaculaire discipline. Vier skiesters vertrekken tesamen en racen over een parcours met sprongen en scherpe bochten. Het staat sinds 2010 op het programma op de Spelen.

  Aguilaniu: "Een bewijs van mijn kunnen"

  Aguilaniu is erg blij dat ze heeft voldaan aan het BOIC-criterium voor Sotsji 2014. "En ik ben ook opgelucht. Ik eindig twee keer in de top 12 op een Wereldbeker. Dat bewijst dat ik meedoe met de besten van de wereld."

  "Het is pas mijn eerste seizoen in de Wereldbeker. Vorig jaar deed ik mee aan de Europabeker. Dus in het begin van het seizoen wist ik niet zeker of ik dat Wereldbeker-niveau had."

  Aan Sporza legt de freestyleskiester uit wat skicross is: "Een mix van alpijns skiën en skiën over bultjes. Er is één kwalificatiemanche met bultjes en sprongen en nadien race je met zijn vieren tegen elkaar, zoals in het BMX."

  "In België kon ik mijn coach houden en vind ik hopelijk centen"

  Auguilaniu kon zowel voor Frankrijk, als België kiezen: ze heeft de twee nationaliteiten. "Langs vaders kant heb ik Belgische familie."

  "Ik koos voor België, omdat ik dan meer eigen accenten kan leggen in mijn training. De grote federaties, zoals de Franse, hebben een zware structuur met veel atleten en meerdere coaches. Dat lag me niet zo. Nu kan ik mijn eigen coach houden. Hij levert heel goed werk."

  Ze hoopt dat de Waalse federatie haar financieel kan helpen. "Ik sprak al met het Adeps (tegenhanger van Bloso). Hopelijk levert dat iets op, want de wedstrijdpremies stellen niet veel voor."

  "Gelukkig helpen mijn ouders en vrienden van mijn ouders mij. Nu ik goed begonnen ben in de wereldbeker, ga ik sponsors zoeken. Maar dat is niet evident."

  "Probeer medaille te halen in Sotsji"

  Aguilaniu won vorig seizoen de Europabeker en de Franse kampioenschappen. Wat zijn haar ambities voor Sotsji? "Dat is nog moeilijk te zeggen. Omdat het mijn eerste jaar in de Wereldbeker is, kan ik nog progressie maken. Eind dit seizoen maken we de balans op en stellen we doelen. Maar op dit moment lijkt het me logisch dat ik een olympische medaille probeer te halen."