• home
 • video
 • pas verschenen

  "Renners van Lotto-Belisol leggen de lat zelf hoger"

  Greipel (links in de stoel) en Roelandts (rechts) zijn de mannen die het gewicht op hun schouders krijgen.

  Woensdagmiddag heeft Lotto-Belisol in Plopsa Indoor in Hasselt zijn team voor 2013 gepresenteerd. "De ploeg is nauwelijks veranderd, we hopen alleen minder pech te hebben dan in 2012", wordt verwezen naar het pechvoorjaar van speerpunten Jürgen Roelandts en Lars Bak.

  Gianni Meersman is de enige vertrekker en Dirk Bellemakers enige nieuwkomer. "In principe kun je qua doelen voor het nieuwe jaar dus een copy-paste nemen van 2012, maar ik vind het mooi dat de renners de lat zelf wat hoger leggen", zegt ploegmanager Marc Sergeant.

  "Zo hebben ze top 3 in de Vlaamse voorjaarskoersen omgezet in winst en wordt top 5 in de Tour de France nu misschien top 3. Ook al missen we misschien die doelen, het toont wel de ambitie van onze renners aan."

  Jürgen Roelandts is kopman in het voorjaar. "Ik heb de stage van tien dagen in Zuid-Spanje zeer goed verteerd", zegt Roelandts, die na een jaar met heel wat blessures wil schitteren.

  "Fysiek draag ik nog amper sporen van mijn valpartijen, maar mentaal is de impact groter. Ik rijd nu iets voorzichtiger dan vroeger. Zeker in afdalingen neem ik minder risico's. Anderzijds, zodra het er heviger aan toegaat, begin je op adrenaline te rijden en denk je toch minder na."

  "In het voorjaar denk ik vooral aan de Omloop Het Nieuwsblad voor zijn geweldige sfeer en Parijs-Roubaix, mijn droomkoers."

  Greipel: "Ik wil minstens tien keer winnen"

  André Greipel begint aan zijn derde jaar in Lotto-loondienst. "Ik wil in 2013 minstens tien keer winnen", zegt de Duitse sprintbom. In het voorjaar mikt Greipel op Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem.

  "Als er gesprint wordt, moeten we er staan. We moeten niet naar anderen als Mark Cavendish kijken. Onze eigen sprinttrein is sterk genoeg en als ik gezond blijf, volgt de rest vanzelf."

  Het team moest lang wachten op een licentie voor de WorldTour. Daar maakte Gianni Meersman gebruik van om te vertrekken. "Zelf heb ik nooit aan weggaan gedacht", zegt Greipel. "Ik weet wat ik aan deze ploeg heb."

  Lotto sloot zich dit najaar aan bij de MPCC, de Beweging voor een Geloofwaardig Wielrennen. Een goede zaak volgens Greipel.

  "Het toont aan dat de ploegleiding de renners vertrouwt. Dit is een moeilijke periode voor het wielrennen, maar voor mezelf weet ik dat ik meer dan honderd wedstrijden clean heb gewonnen en dat volstaat."

  Gegevens van de ploeg:

  Ploegmanager: Marc Sergeant
  Algemeen manager: Bill Olivier
  Ploegleiders: Mario Aerts, Herman Frison, Jean-Pierre Heynderickx, Bart Leysen, Marc Wauters, Kurt Van de Wouwer 

  Renners: Lars Bak (Den), Dirk Bellemakers (Ned), Gaëtan Bille, Brian Bulgac (Ned), Sander Cordeel, Bart De Clercq, Francis De Greef, Jens Debusschere, Kenny Dehaes, Gert Dockx, André Greipel (Dui), Adam Hansen (Aus), Greg Henderson (NZe), Olivier Kaisen, Maarten Neyens, Vicente Reynes (Spa), Fréderique Robert, Jürgen Roelandts, Marcel Sieberg (Dui), Jurgen Van de Walle, Jurgen Van den Broeck, Tosh Van der Sande, Jonas Van Genechten, Joost van Leijen (Ned), Dennis en Jelle Vanendert, Tim Wellens, Frederik Willems