• home
 • video
 • pas verschenen

  "Oranje was niet fit op het EK"

  Zes maanden na afloop is Nederland klaar met de analyse van het EK. "De spelers waren niet helemaal klaar", meldt een rapport in opdracht van de voetbalbond. Ex-bondscoach Van Marwijk is verbaasd.

  "Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de spelers fitter hadden kunnen zijn. Dat is een bevestiging van mijn vermoeden", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

  "De medische staf heeft nu de opdracht de spelers beter in de gaten te houden bij hun clubs. Dat moet richting het WK in Brazilië meer succes brengen."

  Op het EK was er veel te doen over de persstilte van Robin van Persie. "Ik heb daar met bondscoach Bert van Marwijk over gepraat. Maar ik wou niemand onnodig onder druk zetten. Ik wou de verhoudingen niet vertroebelen."

  Ondertussen gaat het onder leiding van Louis van Gaal weer beter met Nederland. "Ik heb ook met Guus Hiddink gepraat. Ik ken Guus via onze sponsors. Maar hij paste niet binnen ons plaatje", zegt van Oostveen nog.

  Van Marwijk: "Zelfde als met WK 2010"

  Bert van Marwijk, die na het EK stopte als bondscoach, is verbaasd.  "We volgden hetzelfde conditieprogramma als met het WK 2010. Toen waren we zelfs in de verlengingen in de finale nog fit."

  "Ook nu waren alle tests altijd goed, dus geloof ik niet dat er fouten zijn gemaakt. Maar fitheid leest zich ook af uit de resultaten. Een ploeg die met 5-1 wint, oogt gewoon fitter."