• home
 • video
 • pas verschenen

  D'Haene: "Geheim wapen? Kom havermout"

  Karel D'Haene: "Ik ben fitter door De Voedselzandloper"

  Het kan verkeren: vorig seizoen vertoefde Zulte Waregem lang op de bodem van het klassement. Nu staat het trots tweede. Karel D'Haene (32), die onlangs voor een achtste seizoen in Waregem tekende, is een steunpilaar. De verdediger miste nog geen minuut.

  Onder Francky Dury werkte Zulte Waregem zich op van de lagere klassen tot een stabiele eersteklasser. Toen Dury in 2010 vertrok, liep het plots niet meer. Na de passage van Bart De Roover, Hugo Broos en Darije Kalezic moest Dury vorig seizoen weer redding brengen. De rest is geschiedenis.

  "Het is ongelooflijk dat we nu voor Club Brugge, Standard en Genk staan", zegt D'Haene in Het Nieuwsblad. "Vorig seizoen verkeerden we in paniek, nu maken we een hele grote kans op Play-off I. Verder kijken we nog niet."

  Wat veranderde er? "We hebben meer kwaliteit. Vorige winter kwamen Berrier en Leye al met succes terug en deze zomer kwamen jongens als Malanda en Hazard. Bovendien kan Dury echt een systeem neerzetten. Alles klikt heel goed in elkaar."

  De revival van de club kwam er met de terugkeer van Dury. Als ancien is D'Haene goed geplaatst om zijn twee regeerperiodes te vergelijken.

  "Hij is een betere psycholoog geworden. Dury kan nog altijd hard zijn, maar lost nu sommige zaken ook via individuele gesprekken op. Hij staat dichter bij ons en leeft zich makkelijker in. Je voelt echt dat Zulte Waregem zijn ploeg is."

  "Bij andere coaches was die chemie minder sterk. De Roover liet ons te vaak op het gevoel spelen, terwijl Broos daarna niet hard genoeg was. Kalezic had wel iets in zijn mars, maar kende de Belgische competitie te weinig en sprak geen Frans. Dury zette hier meteen orde op zaken."

  "Fitter door De Voedselzandloper"

  De leeftijd lijkt geen vat te hebben op Karel D'Haene. De verdediger speelde dit seizoen al alles in de competitie. Hij verklapt zijn geheime wapen: "Ik eet sinds enkele maanden elke ochtend een kom havermout."

  "Ik heb deze zomer het boek De Voedselzandloper gelezen. Ik weet dat daar veel kritiek op is, maar ik voel me echt fitter."

  "Volgens dat boek eten we te veel suikers. Vroeger at ik boterhammen met choco en had ik om 10 uur alweer honger. Met de havermout kom ik heel de ochtend door."

  "Door gezonder te eten is ook mijn allergie voor appelen en noten verdwenen. Veel teammaats eten nu 's ochtends ook havermout."