• home
 • video
 • pas verschenen

  "Atletiek moeilijk haalbaar voor Europese Spelen"

  Zwemmen wordt mogelijk een van de sporten op de Europese Spelen.

  In 2015 worden in Bakoe de eerste Europese Spelen georganiseerd. Sporza belde Guido De Bondt, secretaris-generaal van het BOIC, voor een woordje uitleg. "Er is nog een hele weg af te leggen", benadrukt die.

  "Voorlopig is er alleen de principiële beslissing van de Algemene Vergadering van de Europese olympische comités om zoiets te organiseren", zegt De Bondt.

  "De rest is werk dat in de komende maanden nog gerealiseerd zal moeten worden. Ten laatste tegen de lente van 2013 willen we weten welke sporten er zullen zijn, wat de quotaplaatsen per sport of discipline zijn, enzovoort."

  De Europese olympische comités mikken op 12 tot 16 sporten in Bakoe. "Dertien Europese olympische federaties hebben al toegezegd", zegt De Bondt.

  "Ik heb de lijst niet meteen bij mij, maar daar zijn sporten bij als tafeltennis, volleybal, handbal, kanovaren, boogschieten en judo. Zwemmen en gymnastiek zijn ernstige kandidaten, daar wordt nog mee onderhandeld. Atletiek, dat lijkt mij moeilijk haalbaar."

  "Als alles rond is, zullen het BOIC en de andere Europese olympische comités uitgenodigd worden. En dan zullen we met de nationale federaties bespreken aan welke sporten we kunnen deelnemen."

  "Niet dubbelop met Europese kampioenschappen"

  Die Europese Spelen, zal dat niet dubbelop zijn met de Europese kampioenschappen van enkele sporten? "Helemaal niet", zegt De Bondt (foto).

  "Het is de bedoeling om de Europese kampioenschappen van bepaalde federaties te integreren in de Europese Spelen. Maar dat zullen we met alle kalenders nog eens moeten bekijken."

  "We kunnen ook niet uitsluiten dat sommige EK's vervangen kunnen worden door eventuele deelname aan de Europese Spelen. En laat ons niet vergeten dat veel dan die Europese kampioenschappen op dit moment verlieslatend zijn."