• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Alphen: "Waarom sporters niet laten stemmen?"

  Van Alphen tussen Roger Moens (l) en William Van Dijck (r) op het Sportgala. "Boonen won verdiend, maar ik had het misschien ook verdiend."

  Voor de surfers van sporza.be is Hans Van Alphen de Sportman van het Jaar met 60% van de bijna 45.000 stemmen. De tienkamper maalde echter niet om zijn tweede plaats in het referendum tussen de renners Tom Boonen en Philippe Gilbert in.

  "Ik ben er blij mee, tussen Boonen en Gilbert eindigen is geen schande", zegt Van Alphen aan Sporza. "Je hoopt op meer, maar ik had toch verwacht dat Boonen ging winnen. Ik was dus niet verrast."

  "Die storm van waardering voor mij had ik niet verwacht. Mijn beste prestatie dit jaar was mijn zege in Götzis, het mekka van de tienkamp. Na mijn succes daar was die storm er niet. Na de Spelen kwam die er wel, vooral door de media."

  De Sportman van het Jaar wordt gekozen door de Belgische sportjournalisten, onder wie heel wat wieler- en minder atletiekspecialisten. Van Alphen maakt een kanttekening bij die formule.

  "De meeste polls win ik, dus bij het publiek lig ik blijkbaar beter in de markt dan bij de sportjournalisten. Laat het duidelijk zijn dat Boonen een terechte winnaar is, maar ik had het misschien ook verdiend."

  "Persoonlijk ben ik wel meer voorstander van de Nederlandse formule. Daar kiezen de sporters de Sportman en de Sportvrouw van het Jaar."