• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het kan zonder doping, dat weet ik zeker"

  Roelandts: "Je kunt nu zelfs de Tour uitrijden als je wat minder bent."

  Het wielrennen blijft door dopingverhalen geplaagd worden, denk maar aan de zaak-Armstrong. "Dat zijn oude koeien", vinden ze bij Lotto-Belisol. "Nu is het veel beter. Veel jonge renners kunnen zich sneller profileren. Dat is een goed teken."

  De zaak-Armstrong hing als een donkere schaduw boven het wielerjaar 2012. "Maar nu gaat het veel beter", klinkt het bij Lotto-Belisol bijna unisono.

  "Voor mij is de zaak-Armstrong een oude koe", zegt Jelle Vanendert. "Maar wij zijn er wel iedere keer de dupe van. De nieuwe generatie kan er weinig aan doen wat er met Armstrong gebeurd is."

  "Ik denk dat er minder doping is nu. Er zullen altijd wel valsspelers zijn, maar als dat gebeurt, zitten ze er door het biologisch paspoort sneller bovenop."

  "Ik heb altijd gezegd dat ik er vanaf blijf. Ik heb liever een lange carrière waarin ik iets minder in de schijnwerpers sta. Maar ik begrijp wel dat sommige jongens aan de verleiding niet kunnen weerstaan."

  "Vroeger had Vanendert nooit een bergrit kunnen winnen"

  "Er is een kentering gekomen sinds het biologisch paspoort", beaamt ploegleider Marc Sergeant. "Toen dat er kwam, kon Vanendert plots een bergrit in de Tour winnen. Dat was daarvoor uitgesloten."

  Eenzelfde geluid bij Jürgen Roelandts. "Ik werd in 2008 in mijn eerste jaar als prof al Belgisch kampioen. Dat kon vroeger niet of toch moeilijker. Veel jonge renners kunnen zich nu sneller profileren. Dat is een goed teken."

  "Het kan zeker zonder doping. De laatste week van de Tour was ik goed ziek, maar ik heb toch kunnen uitrijden. Dat lukt nu zelfs als je iets minder bent. Daar trek ik mij aan op."

  Lotto-Belisol is sinds een paar maanden lid van de "Mouvement pour un cyclisme crédible", een (voornamelijk Franse) organisatie met radicale antidopingstandpunten. Sommigen zagen hier opportunisme in en zelfs mouwvegerij. "Maar wij waren die beweging al vanaf het begin genegen", zegt Sergeant. "Na de zaak-Armstrong hebben we ons afgevraagd: wat kunnen we nog meer doen? Dit was een van de antwoorden."