• home
 • video
 • pas verschenen

  "Swings heeft potentieel om 5.000 m te winnen"

  Bart Swings en Bart Veldkamp

  Oud-schaatskampioen Bart Veldkamp geeft Bart Swings advies. "Het is een bijzonder mannetje. Ik breng hem de details bij", zegt de schaatsbelg, die in 1998 brons won op de Olympische Spelen van Nagano. "Swings kan naar een échte medaille schaatsen."

  "Bart Swings kan al erg goed schaatsen, ik ga dat nog optimaliseren", vertelt Bart Veldkamp aan Sporza.

  "Topsport draait om details. Als je die laatste stap wil zetten, moet je alles tot in de puntjes beheersen. En dat wil Swings ook."

  "Hij is zeer serieus, volwassen en professioneel met zijn vak bezig. Dat zijn de ingrediënten om door te groeien naar de top: het podium."

  "Technisch kan ik hem nog bijschaven, daar hebben ze me ook voor gevraagd. En tactisch kan ik hem leren hoe hij zijn 5.000 meter moet indelen."

  "Als outsider naar de Spelen"

  "Technisch rijdt Bart Swings al sterk. Hij staat erg natuurlijk op het ijs, hij snijdt de bochten goed aan en hij kan zijn zwaartepunt goed inschatten. Daar kunnen veel Nederlandse schaatsers nog wat van leren", gaat Bart Veldkamp voort.

  "Het is een bijzonder mannetje. In zijn voorbereiding voor de Olympische Spelen van 2014 moet hij zich eerst zien te handhaven in de top 10. Op de vijf kilometer wordt hij vast en zeker een vaste waarde in de top 6."

  "De ene keer eindigt hij als zesde, de andere keer wint hij misschien. Swings heeft zeker het potentieel om in de toekomst de 5.000 meter te winnen."

  "In Sotsji 2014 zal Swings een van de outsiders zijn. Hij behoort nu al tot die categorie. Voor een favorietenrol op de Spelen zal het nog te vroeg zijn."

  "Een échte medaille, geen geïmporteerde"

  Bart Veldkamp is een genaturaliseerde Nederlander. In 1996 nam hij de Belgische nationaliteit aan. Op de Olympische Spelen van 1998 bezorgde hij België een bronzen medaille op de 5.000 meter.

  "Ik heb nog steeds een Belgisch paspoort en vind het schitterend dat ik met Bart Swings mag werken. Hopelijk zorgt hij voor een échte medaille, geen geïmporteerde", lacht Veldkamp.

  Veldkamp staat niet alleen Swings bij. "Ik probeer ook de andere Belgische schaatsers te helpen. We willen met het Belgische team iets bereiken in de ploegenachtervolging."