• home
 • video
 • pas verschenen

  Samy: "Het woord "kameel" is een belediging"

  Maged Samy: "Ik heb Janssens gewaarschuwd."

  Maged Samy staat vijf jaar aan het roer van Lierse. De voorbije maand was heftig. De Egyptische voorzitter voerde een verbale oorlog op Facebook, ontsloeg Chris Janssens en haalde zijn landgenoot Hany Ramzy. Ahmed Hassan steunt Samy en komt naar Lier.

  Met 13 punten uit 15 wedstrijden bengelt Lierse net boven de degradatiezone. Begin deze week kreeg coach Chris Janssens de rekening gepresenteerd.

  "Ik heb Chris Janssens ontslagen omdat hij na 15 wedstrijden 7 punten onder de doelstelling bleef die hij voor het seizoen zélf had vooropgesteld", zegt de Egyptische voorzitter Maged Samy in Het Laatste Nieuws.

  "Janssens zou na de heenronde tiende staan, beloofde hij. Wel, de tiende heeft vandaag 20 punten, wij 13."

  "Het is niet dat ik Chris niet gewaarschuwd heb. Na tien speeldagen heb ik hem uitgenodigd in Caïro. We stonden toen al 3 punten achter op de tiende. Ik heb Chris daar verteld: "Let op, je hebt nog vijf wedstrijden, zorg dat het beter wordt of ik ontsla je.""

  "In de pers vertelde ik een ander verhaal, maar dat was om Chris niet te kwetsen."

  "Wou Ramzy volgend seizoen"

  Hany Ramzy, een Egyptenaar, moet het tij keren bij Lierse. "Nu krijg ik het verwijt dat ik een landgenoot van mij binnenhaal. Wat is het probleem?", zegt Maged Samy.

  "Hoewel ik Ramzy niet eens persoonlijk ken, volg ik wél al een tijdje zijn loopbaan als trainer. Het was mijn bedoeling om hem komende zomer aan te trekken als opvolger voor Chris."

  "Omdat ik geen goed oog had in de evolutie van de jongste weken haalde ik Ramzy sneller naar Lierse, als raadgever. Vandaag is hij onze technisch directeur."

  "Spreek niet over mijn volk als kamelen!"

  De supporters van Lierse zijn niet allemaal dol op Maged Samy. Op Facebook voerde de voorzitter onlangs een verbale oorlog met de aanhangers van zijn club.

  "Waarom mag ik op Facebook niet agressief uit de hoek komen als iemand eist dat "de kamelen moeten vertrekken uit Lierse"? Lierse is mijn huis, mijn holding Wadi Degla is eigenaar van deze club. Niemand heeft het recht om mij uit mijn eigen huis te jagen", verdedigt Samy zich.

  "Spreek dus niet over mijn volk als "kamelen"! Het woord "kameel" is een belediging. Dat is spotten met Egypte. "Then I go bananas." Jullie land bestaat nog geen 200 jaar, mijn land bijna 5.000 jaar."

  Ahmed Hassan vanavond in Lier

  Maged Samy krijgt de steun van Ahmed Hassan. De ex-speler van Anderlecht zit vanavond tegen Gent in de tribunes om de voorzitter een hart onder de riem te steken.

  "Toen hij in Egypte over de kritiek hoorde belde hij mij: "'Als je wil dat ik voor Lierse kom spelen, moet je het maar zeggen"", vertelt Samy.

  Zondag geeft Hassan de aftrap in Anderlecht voor de match tegen Kortrijk.