• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwemster Leisel Jones stopt: "Alles bereikt"

  Leisel Jones behaalde 9 olympische medailles in haar carrière.

  Leisel Jones heeft beslist om een punt te zetten achter haar zwemcarrière. De 27-jarige Australische schoolslagzwemster won in Londen haar negende olympische medaille op haar vierde Olympische Spelen. "Ik heb geen doelen meer", zegt Jones.

  "Het was een moeilijke beslissing en ik heb er lang over nagedacht, maar het is de juiste beslissing", zegt Leisel Jones. "Ik heb alles bereikt dat ik wou bereiken in mijn carrière. Ik heb nu geen doelen meer, alleen nog mooie herinneringen."

  "Leisel heeft een hele generatie atleten geïnspireerd met haar succes en hard werk", zegt de Australische zwemcoach Leigh Nugent. "Haar bijdrage aan de Australische zwemsport is enorm."

  Jones is een echte zwemlegende in Australië. Als 14-jarige kwalificeerde ze zich voor de Olympische Spelen in eigen land in Sydney. Een jaar later pakte ze op haar 15e zilver op de 100 meter schoolslag.

  Na dubbele wereldtitels op de 100 en 200 meter schoolslag in 2005 en 2007 kwam de ultieme bekroning op de Olympische Spelen in Peking in 2008. Jones kroonde zich tot olympisch kampioen op de 100 meter (foto), haar enige individuele gouden medaille op de Spelen. Met haar negen olympische medailles deelt ze het Australische record met Ian Thorpe.