• home
 • video
 • pas verschenen

  Het jaar van de Rode Duivels: een overzicht

  De Rode Duivels vieren uitbundig na de 2-0 van Kompany tegen Schotland

  Na enkele mindere jaren is 2012 het jaar van de wederopstanding van de Rode Duivels geworden. Ze leven weer en de toekomst ziet er rooskleurig uit. "Als 2012 al goed was, wordt 2013 beter", zegt Vincent Kompany. Bekijk onze round-up van het jaar van de Rode Duivels.

  "2012 is het jaar 0 voor de Rode Duivels"

  Omdat de Rode Duivels zich niet plaatsen voor het EK in Polen en Oekraïne, moeten ze zich in de eerste helft van het jaar vooral optrekken aan enkele oefenduels.

  Volgens Sporza-commentator Peter Vandenbempt is 2012 het jaar 0 voor de Rode Duivels, het jaar van de ommekeer. Het jaar van nu of nooit voor een gouden generatie. Met al dat talent mogen resultaten niet langer uitblijven.

  Dat is echter nog niet meteen te merken. Op 29 februari trekken de Duivels naar Kreta voor een oefenmatch. Daar spelen ze 1-1 gelijk tegen Griekenland na een bleke wedstrijd.

  13 mei: Leekens out

  Een deuk in het positivisme en grote consternatie op zondag 13 mei. Bondscoach Georges Leekens meldt plots dat hij trainer wordt van Club Brugge. Assistent-coach Marc Wilmots zal de geplande oefenduels leiden tegen Montenegro en Engeland.

  2 juni: 7.000 fans mee naar Wembley

  Onder Wilmots geraken de Rode Duivels thuis tegen Montenegro niet verder dan een 2-2-gelijkspel. Op Wembley spelen ze tegen Engeland een aardige wedstrijd, maar verliezen ze toch met 1-0. Opvallend is wel het grote aantal supporters dat meereist en zich achter de Rode Duivels schaart.

  De Duiveluitdagingen komen eraan en de beleving rond de Rode Duivels groeit met de dag. Met de WK-kwalificatiecampagne voor de boeg is de nationale ploeg weer helemaal hot. Mede dankzij een uitgekiende marketingcampagne van de bond, die de weg van het professionalisme gevonden heeft.

  6 juni: Marc Wimots wordt hoofdcoach

  15 augustus: spektakel tegen Nederland

  De eerste wedstrijd onder Marc Wilmots als hoofdcoach is meteen een spektakelstuk. De Rode Duivels verslaan Nederland met 4-2 in Brussel.Het geloof in een goede kwalificatiecampagne is groot.

  Het overgrote deel van onze internationals spelen in topcompetities. Ook in het buitenland wordt de verzameling toptalent geprezen. De wereld benijdt Marc Wilmots. Het uur van de waarheid komt eraan. Er is maar één doel een daar moet alles voor wijken: het WK 2014 in Brazilië.

  4 op 6 tegen Wales en Kroatië

  Er staat meteen een pak druk op de eerste WK-kwalificatiewedstrijd in Wales. Maar de Rode Duivels doorstaan de test. Ze winnen met 0-2 en gaan aan de haal met de drie punten. Een uitstekende start.

  Drie dagen later komt Kroatië op bezoek. In een uitverkochte Heizel winnen de Rode Duivels niet van hun rechtstreekse concurrent. De match eindigt op 1-1. Maar met 4 op 6 mag België best tevreden zijn.

  Rode Duivels overtuigen tegen Servië en Schotland

  Op 12 oktober gaan de Rode Duivels met 3 punten aan de haal in Servië. Ze winnen overtuigend met 0-3. Enkele dagen later, op 16 oktober, pakken ze thuis Schotland in met 2-0.

  België is groepsleider en telt net als Kroatie 10 punten na 4 matchen. De weg naar het WK is geplaveid, maar nog lang. In maart wacht een dubbele confrontatie met Macedonië.

  14 november: eindigen met een valse noot

  De nationale ploeg sluit 2012 wel af met een valse noot. In een kil en leeg stadion in Boekarest verliezen de Rode Duivels met 2-1 van Roemenië. Conclusies trekt Marc Wilmots niet uit de oefenpot. "Wat ik geleerd heb? Niks", zegt hij. "We zijn samen geweest."

  Alle duels van 2012 op een rijtje:

  • 29/02/12 Griekenland - België: 1-1
  • 25/05/12 België - Montenegro: 2-2
  • 02/06/12 Engeland - België: 1-0
  • 15/08/12 België - Nederland: 4-2
  • 07/09/12 Wales - België: 0-2
  • 11/09/12 België - Kroatië: 1-1
  • 12/10/12 Servië - België: 0-3
  • 16/10/12 België - Schotland: 2-0
  • 14/11/12 Roemenië België 2-1