• home
 • video
 • pas verschenen

  NOS-commentator: "Stiekem fan van Swings"

  Komend weekend schaatst Bart Swings in Heerenveen.

  Vrijdag bindt Bart Swings (21) zijn schaatsen aan op de Wereldbeker-wedstrijden in Heerenveen. "Hij heeft heel veel talent, een geweldige fysiek en goeie techniek", zegt de Nederlandse commentator en oud-schaatser Hubert Dijkstra.

  Bart Swings is een Belg tussen een hele hoop Nederlanders en nog wat buitenlanders. Hoe kijken ze in Nederland naar Swings?

  "Als naar een échte schaatser", zegt NOS-commentator Herbert Dijkstra. "Dus niet als iemand om mee te lachen. Jullie landgenoot heeft heel veel talent, een geweldige fysiek en goeie techniek."

  "Zijn basis is perfect. Misschien moet hij alleen nog iets dieper zitten en nog wat aan kracht winnen, want ook de 10 kilometer is de laatste tijd een echte krachtsexplosie aan het worden."

  "Wat goed is, komt snel"

  Bart Swings wil dit seizoen weer een stap vooruitzetten en maakt van de Winterspelen in februari 2014 een hoofddoel.

  Dijkstra: "Ik vraag me af of Sotsji niet net iets te vroeg komt voor een podiumplek. Maar er wordt vaak gezegd: "Wat goed is, komt snel"."

  "Stiekem ben ik een fan van hem. Het verbaast me trouwens dat Swings met zijn kwaliteiten niet in een Nederlands team rijdt."

  Wat verwacht Dijkstra van Swings in Heerenveen? "Conditioneel zou hij het op de 5.000 meter moeten kunnen. Maar ik moet wel zeggen dat het niveau in Nederland momenteel ook al hoog ligt."

  Veldkamp werkt voor de ploeg van Swings

  Bart Veldkamp gaat voor de Belgische schaatsploeg werken. De Nederlander zal coach Jelle Spruyt ondersteunen in de aanloop naar de Spelen 2014 in Sotsji.

  Veldkamp zal de ploeg rond Bart Swings technisch bijsturen en de ploegenachtervolging mee op poten zetten. Voorlopig geldt de samenwerking maar voor een aantal periodes in het seizoen, maar ze zal worden opgedreven zodra de schaatsploeg een hoofdsponsor vindt.

  Veldkamp heeft een verleden in België. Door de zware concurrentie in Nederland kwam hij in 1996 naar ons land en pakte hij brons op de Olympische Spelen in Nagano 1998.