• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joachim: "Jammer dat ik niet met Ferrari werkte"

  Benoît Joachim (r) reed jaren aan de zijde van Lance Armstrong (l).

  Lance Armstrong heeft nog vrienden. De Luxemburgse ex-prof Benoît Joachim is er zo eentje. "Wat ik de laatste tijd allemaal lees, snap ik niet", zegt de renner die jaren in de ploeg van Lance Armstrong en Johan Bruyneel reed.

  "Dat hele rapport van het Usada is gebaseerd op getuigenissen van Amerikaanse renners. Gemene getuigenissen, zeer gemeen", zegt Joachim in de krant Le Quotidien. "Het zijn jongens die veel verdiend hebben op de rug van Armstrong."

  "Als ze iets te zeggen hadden, waarom dan niet tien jaar geleden al? Ik betreur dat ik, die negen jaar onder Bruyneel reed, nooit ben gehoord door die mensen van het Usada. Het onderzoek is afgesloten, maar het is een onnozel rapport."

  Joachim begrijpt niet dat de UCI de zeven Tour-overwinningen van Lance Armstrong geschrapt heeft. "Toen ik die uitspraak hoorde, was ik ten zeerste verbaasd."

  "Armstrong was en zal altijd een groot kampioen blijven. Elke sport heeft een uitblinker nodig en in die periode was dat Armstrong. De pers heeft Lance op een sokkel geplaatst en hem er daarna weer afgetrokken. Wie weet zetten ze er hem over drie jaar weer op."

  "Ach, zijn echte fans zullen altijd achter hem staan. Armstrong is niet enkel een winnaar in zijn sport, ook ernaast. Het is een man die vecht. Zoals voor zijn Livestrong."

  "Doping in het wielrennen zal altijd blijven bestaan"

  Joachim zegt met zo veel woorden dat bij US Postal en later Discovery Channel "helemaal geen sprake was van georganiseerd dopinggebruik". "Elke renner maakte zijn eigen keuzes", zegt hij.

  "Ik had de kans om met dokter Ferrari samen te werken, maar ik werd niet verplicht en ben er uiteindelijk niet op ingegaan. Om financiële en gezondheidsredenen en ook omdat ik bang was om positief te testen bij dopingcontroles."

  "Ik heb er enorm veel spijt van, want als ik wel met Ferrari had gewerkt, had ik een langere carrière gehad, meer successen geboekt en meer verdiend."

  "Iemand als Tyler Hamilton heeft blijkbaar een andere weg gekozen. Het eerste jaar dat we samen in de ploeg reden, was hij niet beter dan ik. Maar later is hij, net als enkele andere collega's, geëxplodeerd. Maar daar heeft onze ploeg en het management in mijn opinie niets mee te maken."

  "Doping in het wielrennen heeft altijd bestaan en zal blijven bestaan. Overal waar geld te verdienen is, heb je valsspelers. In de zakenwereld en de sport. Desondanks heeft de fiets een toekomst en zal hij altijd spektakel opleveren."