• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nederlandse ploegen zitten in nesten

  Bangura bezorgde Stockholm de volle buit tegen PSV.

  PSV heeft zichzelf in de voet geschoten door met 1-0 te verliezen bij Stockholm. Ook voor Twente ziet het er benard uit in de EL, na een derde gelijkspel in vier matchen. In twee groepen is alles al beslist: groep K (Leverkusen en Charkiv) en groep H (Inter en Kazan).

  Stockholm - PSV 1-0 (groep F)

  PSV moest het zien te rooien zonder heel wat sterkhouders (Van Bommel, Lens, Strootman en Toivonen), maar begon wel met de Belgen Mertens en Derijck.

  Aan de vroege 1-0 van Bangura konden zij weinig doen. De man uit Sierra Leone ontdeed zich simpel van Willems en stuurde de bal prachtig in de verste bovenhoek.

  Het antwoord van PSV bleef uit. Integendeel, de 2-0 was waarschijnlijker, maar het schot van Danielsson raakte de lat. Mertens kwam nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn schot werd afgeblokt.

  Napoli - Dnipro 4-2 (groep F)

  Edinson Cavani heeft het hachje van Napoli gered tegen Dnipro. De Uruguayaan had snel de score geopend, maar daarna liep het mis voor de Italianen, niet voor het eerst dit seizoen in de Europa League.

  Het leek weer een pijnlijke avond te worden toen het een kwartier voor tijd nog altijd 1-2 stond. Maar toen ontbond Cavani opnieuw zijn duivels en met drie treffers, vier dus in totaal, trok hij Napoli toch nog over de streep.

  Marseille - Mönchengladbach 2-2 (groep C)

  Borussia Mönchengladbach heeft maar ternauwernood een nederlaag vermeden tegen Marseille. De start was veelbelovend, met een fraaie goal van Hanke: 0-1.

  Daarna was het al Marseille wat de klok sloeg. De gelijkmaker was curieus. "Bad boy" Barton draaide een hoekschop er in één keer in. De Fransen bleven drukken en de 2-0 bleef dan ook niet uit. Brouwers gaf de bal cadeau aan Jordan Ayew en die soleerde naar een gunstige positie schoot de bal binnen.

  Mönchengladbach leek definitief het zwijgen opgelegd, maar dat was buiten Arango gerekend. In de 93e minuut kreeg de Venezolaan te veel ruimte. Voor De Camargo was slechts een cameo weggelegd. Aanvoerder Daems ligt in de lappenmand.

  Anzji - Liverpool (groep A)

  Brendan Rodgers gaf enkele jongelingen de kans om te schitteren, maar dat was er niet echt bij voor Liverpool. Toveren deed Traoré op slag van rust wel. Doelman Jones stond erbij en keer ernaar.

  Voor de rest ontsteeg de wedstrijd de middelmatigheid zelden. Er werd vooral veel gerommeld en geschoffeld. Anzji, met João Carlos, Boussoufa en Carcela (als invaller), wordt leider in de groep. Liverpool zal zijn mouwen nog mogen opstropen, want het staat op een zakdoek met Young Boys en Udinese.

  Twente - Levante 0-0 (groep L)

  Het ziet er niet naar uit dat er na Nieuwjaar nog Europees voetbal gespeeld wordt in Enschede. Zonder de geblesseerde Chadli kenden de Nederlanders een lastige avond tegen Levante.

  Levante gunde Twente de bal, maar dat wist zich daar zelden raad mee. Castaignos was de gevaarlijkste man, al had de doelman voor de rust weinig werk.

  In de tweede helft mocht Boelykin voorin gaan buffelen. Daar hadden de Spanjaarden wel hun handen vol mee. Douglas stond op een paar meter van het doel vrij, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd. Dan deed Rosales het beter, maar ook hij kon de doelman niet passeren.

  Nog in groep L heeft Hannover zich al geplaatst na een 3-2-zege tegen Helsingborg. De 3-2 viel pas in de laatste seconde, na een fel gecontesteerde strafschop. Twente moet zijn laatste twee matchen, tegen Hannover en Helsingborg, winnen en hopen op een gunstig resultaat in de andere wedstrijden om zich ook nog te plaatsen.

  Inter en Kazan zijn nu al zeker in groep H

  Inter en Kazan kunnen na vier wedstrijden al op beide oren slapen, want zij zijn er ook in de volgende ronde nog bij. Bij Inter begon Mudingayi in de basis, maar hij viel al na een kwartier geblesseerd uit. Partizan ging pas na de rust door de knieën, onder meer dankzij twee goals van Palacio.

  Kazan dwong de kwalificatie af tegen de buren van Neftsji Bakoe. Dijadoen maakte het enige doelpunt in Azerbeidzjan. Inter en Kazan hebben allebei tien punten. Ze maken onder elkaar uit wie groepswinnaar wordt.

  Tottenham - Maribor 3-1 (groep J)

  Jan Vertonghen heeft met Tottenham voor het eerst gewonnen in Europa. Jermain Defoe eiste alle krantenkoppen op, want hij scoorde alle Engelse doelpunten.

  Tottenham had zijn vorige drie wedstrijden allemaal gelijkgespeeld, dus toen Beric na knullig verdedigen de 1-1 maakte, zal coach Villas-Boas wel even gevloekt hebben.

  Maar Defoe had een begenadigde dag. Samen met Bale en Adebayor deed hij de Slovenen keer op keer pijn. Bij de 1-0 trapte hij een volley voorbije Jasmin Handanovic, de neef van de doelman van Inter.

  Ook bij de 2-1 en 3-1 was Defoe telkens het eindstation van een vloeiende Tottenham-aanval. Lazio blijft aan de leiding in de groep, na een simpele 3-0-zege tegen Panathinaikos. Tottenham volgt op twee punten.

  Leverkusen en Charkiv stoten door in groep K

  Ook in groep K is de beslissing al gevallen. Leverkusen had weinig problemen met het zieltogende Rapid Wenen (vier nederlagen, slechts één doelpunt). Hegeler, Schürrle en Friedrich maakten de goals.

  Metalist Charkiv had meer last met Rosenborg. Taison gaf de Oekraïners al snel een duwtje in de rug, maar de goal van Dockal remde de ambities van Charkiv toch weer af. Toen Xavier er 20 minuten voor tijd 2-1 van maakte, zette Rosenborg alles op alles. De goal viel aan de overkant, in de toegevoegde tijd.