• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ceulemans: "Club van nu is dag en nacht verschil"

  Jan Ceulemans (55) leeft nog altijd mee met zijn Club Brugge. "Het is niet normaal dat Club van Lokeren, Zulte Waregem, OH Leuven en Lierse verliest", vindt het clubicoon. Peter Maes vindt hij de ideale opvolger voor Leekens. Ondertussen is de oud-speler in derde klasse aan de slag als coach van Cappellen. "Uiteraard mis ik eerste klasse", zegt Ceulemans.

  Club Brugge zit in een moeilijke periode. "Dat doet me nog altijd iets. Club Brugge blijft mijn club", zegt Jan Ceulemans, die 13 jaar voor blauw-zwart speelde en zes jaar geleden even coach was in Brugge.

  "Het niveau is de laatste weken sterk achteruitgegaan. De laatste vier wedstrijden verliest Club. En niet van Anderlecht, Standard, Gent en Genk, maar - met alle respect - van Lokeren, Zulte Waregem, Leuven en Lierse."

  Ook Ceulemans maakte in zijn spelerscarrière wel eens moeilijke momenten mee bij Club . "Maar dat kun je niet vergelijken."

  "Het Club Brugge uit mijn tijd als speler is dag en nacht verschil met het huidige Club Brugge", zegt de drievoudige Gouden Schoen. "Dat heb ik enkele jaren geleden zelf nog mogen ondervinden (toen hij ontslagen werd als coach, red)."

  "Club was een familieclub, nu is het een bedrijf geworden. Dat is misschien wel een goede evolutie, de belangen zijn ook veel groter geworden, maar de laatste jaren heeft Club nauwelijks nog resultaten gehaald. En nu is er paniek."

  "Anderlecht is nu rustiger dan Club"

  "Bij concurrent Anderlecht zijn ze rustiger gebleven, uiteraard heeft de kwalificatie voor de Champions League daar veel mee te maken."

  "Vroeger zou bij Anderlecht een 12 op 21 het ontslag van de trainer betekenen. En de laatste weken spelen ze weer op een degelijk niveau."

  "Nu spreek ik tegen mijn eigen winkel, maar ik vind het beter om niet te snel te reageren en een coach vertrouwen te geven. De resultaten komen wel terug. Helaas kun je tegenwoordig nauwelijks nog bouwen aan een ploeg."

  "Peter Maes (Lokeren, red.) is in mijn ogen de ideale opvolger van Georges Leekens bij Club", vindt Ceulemans. "Hij verdient dat ook, maar ik heb begrepen dat Club niet meteen een trainer wil losweken bij een andere ploeg."

  "De kans is groot dat het een buitenlander wordt. IJzeren hand of een vriendelijke coach: dat maakt niet uit. Club heeft resultaten nodig. Als hij wint, is dat een goede zaak, anders zal het weer niet goed zijn."

  "Kan weer praten met Degryse"

  Zijn korte trainersloopbaan bij Club blijft een zwarte bladzijde in de carrière van Ceulemans. Oud-ploegmaat Marc Degryse, toen sportmanager van blauw-zwart, ontsloeg Ceulemans na amper negen maanden.

  Pas jaren later, in september dit jaar nota bene, legde Ceulemans de ruzie bij met Degryse. "We hebben een heel goed gesprek gehad. Dat was het belangrijkste voor ons allebei", zegt Ceulemans.

  "De volgende keer dat we mekaar zien, kunnen we weer normaal met mekaar praten. Dat is een goede zaak."

  "3-0 tegen Anderlecht blijft bij"

  Zondag staat Anderlecht-Club Brugge op het programma. "Of ik als Club-speler ooit gewonnen heb op Anderlecht herinner ik me niet meer, gescoord zeker wel", vertelt Ceulemans.

  "Ik denk vooral terug aan een Club-Anderlecht uit mijn beginperiode (in 1979-1980, red.). We wonnen met 3-0, dankzij twee goals van mij, en speelden dat seizoen ook kampioen." (klik hier voor video).

  "Uiteraard mis ik eerste klasse"

  Ceulemans is sinds een maand aan de slag bij derdeklasser Cappellen. "Derde klasse is weer aanpassen, het niveau is een verschil met eerste en tweede klasse, al ligt het daar momenteel ook niet zo hoog", vertelt de coach.

  "Uiteraard mis ik eerste klasse. Ik had gedacht dat de eersteklassers met problemen hun trainers iets sneller zouden ontslaan. Die golf is er later gekomen dan verwacht."

  "En ik had al beslist om weer aan de slag te gaan. Ik voelde me niet goed in mijn vel, ik wou weer op het veld staan."

  "Ik heb bij Cappellen een contract tot het einde van het seizoen. Daar blijf ik achter staan. Ik geef me 100 procent."

  "Na dit seizoen zien we wel weer. Misschien blijf ik bij Cappellen, misschien hebben andere ploegen interesse. Dat is voetbal."

  "Uit rechterkolom met Cappellen"

  "De resultaten bij Cappellen kunnen beter", beseft Ceulemans, die een match won, een keer gelijkspeelde en twee wedstrijden verloor met de derdeklasser.

  "Ik wil degelijk voetballen met Cappellen, maar dan moeten mijn basisspelers allemaal fit zijn."

  "Nu mis ik er vijf. Onder meer Bart Van Zundert (ex-Germinal Beerschot en -Zulte Waregem) en Kristof Imschoot (ex-Beveren, -Lierse en -KV Mechelen) liggen in de lappenmand."

  Op Kristof Snelders (ex-Germinal Beerschot, -Lierse, en -Waasland-Beveren) kan Ceulemans wel rekenen, maar scoren lukt de spits voorlopig niet. "Ik geef hem vertrouwen. En eens hij het doel weer vindt, is hij vertrokken."

  Na 14 speeldagen staat Cappellen in de rechterkolom van derde klasse A. "We kunnen zeker beter. We mikken op de vijfde, zesde, zevende plaats. Daar hebben we het talent voor."