• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Atelaw Bekele moet naar het Dopingtribunaal

  Atelaw Bekele is de regerende Europese kampioen. Hij was drie keer niet op de plaats van zijn whereabouts.

  Atelaw Bekele moet op 20 november voor het Vlaams Doping Tribunaal (VDT) verschijnen. De Ethiopische Belg, die in 2011 het EK veldlopen won, heeft drie inbreuken gepleegd op de whereabouts-regeling. Bekele's coach Dirk Van Kerkhoven valt compleet uit de lucht. "We zijn maar op de hoogte van één probleem, ik ben benieuwd wat het dossier bevat."

  Een sporter moet van het Wereldantidopingagentschap (WADA) via zijn whereabouts altijd aangeven waar hij zich bevindt. Drie keer echter stonden de dopingcontroleurs op een adres waar Bekele niet was. Drie gemiste controles buiten competitie staan gelijk aan een positieve plas volgens de WADA-regels.

  Bekele, die momenteel op stage is in Ethiopië, kwam in 2004 als politiek vluchteling in België terecht. Hij werd in 2008 Belg, won twee keer het BK, vorig jaar het EK en dit seizoen de CrossCup.

  Willems wijt zaak vooral aan nonchalance

  Sporza-atletiekjournalist Marc Willems wijt de zaak-Bekele voor een groot deel aan nonchalance. "Bekele kan niet met een computer werken en laat zijn whereabouts invullen door een vertrouwenspersoon. Maar die moet hij dan wel op de hoogte brengen als er iets verandert."

  "Zo miste hij een controle toen hij elders sliep door een treinstaking in België en ook toen hij van een hotel naar een goedkoper huurhuisje overstapte tijdens een stage in Ethiopië."

  Willems pleit voor een betere begeleiding van deze atleten door hun federatie.

  Van Kerkhoven: "Op de hoogte van één gemiste controle"

  Coach Dirk Van Kerkhoven reageert verbaasd over het verhaal. "Wij zijn enkel op de hoogte dat Atelaw Bekele maar één controle miste. Op 9 februari in Ethiopië", zegt Van Kerkhoven.

  "Bekele had een hotel geboekt, maar dat was veel te duur. Hij is naar een huurhuisje gegaan. Hij kon ons niet bereiken via het internet of met de telefoon. De controleur heeft Atelaw ook niet gebeld om zich te melden."

  "Over andere gemiste controles of over een positieve controle staat niks in de aangetekende brief die wij van de atletiekfederatie hebben ontvangen."

  "We wachten nu op het dossier. We zijn heel benieuwd wat dat bevat. Bekele zal zich verdedigen met een advocaat. Ik weet zeker dat er niks anders aan de hand is. Toen hij na die gemiste controle weer in België was, is hij toch getest. Die test was negatief."

  "Ik weet niet hoe Bekele zal reageren. Het is moeilijk om hem te bereiken in Ethiopië. Het wordt moeilijk. Hij loopt slecht als hij problemen heeft. Deze situatie komt door zijn Afrikaanse nonchalance. Hij is niet zo geletterd. Hij denkt alleen maar aan lopen."