• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vanthourenhout: "Als dit blijft, stop ik beter"

  Sven Vanthourenhout kan niet genoeg kracht ontwikkelen, zegt zijn coach.

  Sven Vanthourenhout (31) beleeft voorlopig een rotseizoen. Hij reed amper drie wedstrijden uit, met een 13e plaats als beste resultaat. Sinds februari 2009 finishte hij niet meer op het podium.

  "De voorbije jaren liep het niet altijd even lekker, maar tijdens de tweede helft van vorig seizoen was ik opnieuw op niveau", zegt Vanthourenhout in Het Laatste Nieuws. "Dat het nu zo slecht gaat, is moeilijk verteerbaar."

  "Na mijn opgave in de Koppenbergcross schaamde ik me. Als de ellende nog lang blijft duren, houd ik er beter mee op. Het is niet plezant voor mezelf, maar ook niet voor de organisatoren en mijn werkgever."

  Vanthourenhout kan wel nog rekenen op steun. "Mijn entourage laat mij niet vallen. Zelfs Landbouwkrediet-CEO Luc Versele kwam mij een hart onder de riem steken. Ook ploegleider Jan Verstraeten behoudt het vertrouwen in mij."

  Vanthourenhout heeft bij Landbouwkrediet nog een contract tot eind 2013. "Maar zelfs los daarvan zijn we niet geneigd Sven op te geven", zegt ploegleider Verstraeten.

  "Niet dat prestaties onbelangrijk zijn, maar Vanthourenhout is, net als Sven Nys, een belangrijke pion in de uitbouw van ons jongerenteam."

  Coach: "Hij traint niet te hard door Nys"

  Ook zijn coach, Paul Van Den Bosch, laat Vanthourenhout niet vallen. "Op 28 augustus legde Sven zijn beste testen ooit af", zegt Van Den Bosch.

  "Ik was ervan overtuigd dat hij een goeie winter zou rijden. Het tegenovergestelde blijkt waar, terwijl er, op een klein rugprobleem na, geen aanwijsbare oorzaken zijn."

  "De enige vaststelling is dat hij geen kracht kan ontwikkelen. Tempo rijden lukt, een maximale inspanning leveren niet. Voordeel is wel dat hij een modelprof is, hij werkt keihard."

  Er wordt gesuggereerd dat Vanthourenhout te hard traint, want hij doet dat samen met zijn ploegmaat en boezemvriend Nys, die een veel grotere motor heeft. Van Den Bosch gelooft dat niet.

  "Nys en Vanthourenhout hebben andere trainingsschema's, met eigen hartslagwaarden en wattages waar ze zich aan moeten houden. Oké, ik was er niet bij toen ze samen op stage gingen, maar er zijn absoluut geen signalen in die richting."