• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cruijff stopt als coach van Catalonië

  Catalonië speelt elk jaar een wedstrijd om de regio te promoten.

  Johan Cruijff neemt begin januari afscheid van zijn job als bondscoach van Catalonië. De Nederlander nam die taak drie jaar geleden op zich.

  De nationale ploeg van Catalonië is opgericht als promotiemiddel in de strijd naar onafhankelijkheid van de regio in Spanje. Het elftal wordt niet erkend door de wereldvoetbalbond FIFA, maar speelt wel elk jaar een vriendschappelijke interland.

  Johan Cruijff, die in Barcelona woont, speelde als speler voor Catalonië en werd drie jaar geleden coach van het team. In 2009 won Catalonië van Argentinië (4-2) en in 2010 klopte het Honduras met 4-0. Vorig jaar speelde Catalonië gelijk tegen Tunesië (0-0).

  Nu vindt de Nederlander het tijd om te stoppen. "Ik ben trots dat ik in het land dat mij met open armen verwelkomde, kon werken als speler, trainer en bondscoach", zegt Cruijff. "Voor mij is de cirkel nu rond."

  Op 2 januari zit Cruijff een laatste keer op de bank. Tegen wie is nog niet bekend.